Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις εννέα συστατικών της μεσογειακής διατροφής στη λειτουργία της νόησης (μνήμη, αντίληψη, γνώση). Πρόκειται για φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια, ελαιόλαδο, καθώς και μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ.
Οι συμμετέχοντες με τη μεγαλύτερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή είχαν το χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Η υψηλή κατανάλωση ψαριών και λαχανικών φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο προστατευτικό αποτέλεσμα. Στα 10 χρόνια, οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη κατανάλωση ψαριών είχαν το χαμηλότερο ποσοστό γνωστικής εξασθένησης.
Οι συνολικοί συμμετέχοντες και στις δύο έρευνες ήταν περίπου 8.000 και αφορούσαν παρατηρήσεις σε βάθος πενταετίας και άνω. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της ιατρικής επιθεώρησης Alzheimer’s and Dementia. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.