Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μασήσει κάποια στιγμή της ζωής τους τσίχλα και κάποιοι το κάνουν, μάλιστα, και αυτή ακριβώς τη στιγμή. Το ερώτημα είναι αν το μάσημα τσίχλας ωφελεί την υγεία. Η απάντηση είναι «ναι» και «όχι». Τα περισσότερα όμως είναι «ναι».
Ενισχύει τη στοματική υγιεινή
Η βελτίωση της στοματικής υγείας είναι το πρώτο θετικό που απορρέει από τη μάσηση τσίχλας. Μετά από κάθε γεύμα, υπολείμματα τροφίμων παραμένουν στη στοματική κοιλότητα, τα οποία παράγουν όξινα υποπροϊόντα που μπορούν να διαβρώσουν τα δόντια. Η τσίχλα μπορεί να αντισταθμίσει αυτή τη διαδικασία με την αύξηση της παραγωγής σάλιου, η οποία βοηθά στην εξουδετέρωση των όξινων ενώσεων. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Groningen επίσης διαπιστώσει ότι το κόμμι μπορεί να παγιδεύει και να απομακρύνει τα βακτηρίδια από το στόμα.
Αυξάνει την εγρήγορση
Η πλειονότητα των μελετών που εξέτασαν τη μάσηση τσίχλας πριν ή κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων γνωσιακών δραστηριοτήτων (π.χ. διάβασμα), έδειξαν αυξημένη εγρήγορση και συνεχή ετοιμότητα. Αυτό εξηγείται ως εξής: Η διαδικασία της μάσησης φαίνεται να αυξάνει τη συνολική ροή του αίματος στον εγκέφαλο καθώς και σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου μπορεί να βρίσκεται ο υπεύθυνος μηχανισμός για την αύξηση της προσοχής και της εγρήγορσης. Η τσίχλα φαίνεται να βελτιώνει την εγρήγορση και την προσοχή, αν και ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει εξειδικευτεί σε άτομα με διαγνωσμένα προβλήματα προσοχής.
Μετριάζει το στρες
Οι θετικές επιδράσεις της τσίχλας στο άγχος και το στρες φαίνεται να είναι υπαρκτές, καθώς μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η τσίχλα τα μειώνει σε κάποιο βαθμό, φτιάχνοντας τη διάθεση. Ο μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά η μάσηση έχει βρεθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ μπορεί να μεταβάλλει και τα εγκεφαλικά κύτταρα. Τα θετικά οφέλη όμως είναι υπαρκτά όταν το μάσημα γίνεται με μέτρο. Αν γίνεται ακατάπαυστα και όλη την ημέρα τότε αντί να μετριάζει το στρες, το αυξάνει.
Μειώνει την όρεξη
Ένας υπολογίσιμος αριθμός μελετών, συμπεριλαμβανομένης πρόσφατης μελέτης της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών έχει διερευνήσει τις συνέπειες της τσίχλας στην όρεξη και την πείνα, διαπιστώνοντας ότι η τσίχλα φαίνεται να μειώνει την όρεξη και τη διάθεση για τσιμπολογήματα, αλλά και το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό συμβαίνει διότι παραπλανά τον εγκέφαλο ότι τρώει, και έτσι αυτός απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται GLP-1 και η οποία εμπλέκεται στον κορεσμό.
Επιτείνει τον πονοκέφαλο
Ενώ η τσίχλα μπορεί να προσφέρει μερικά ενδιαφέροντα οφέλη όπως τα παραπάνω, δεν έρχεται δίχως πιθανές παρενέργειες: σε ορισμένους ανθρώπους, φαίνεται να επιδεινώνει τους πονοκεφάλους και μερικές μελέτες έχουν βρει συσχετίσεις μεταξύ της συχνότητας μάσησης και της συχνότητας κεφαλαλγίας και ημικρανιών. Η σύσταση είναι να μην μασάτε τσίχλα αν έχετε πονοκέφαλο.