Τα φασόλια είναι ταπεινά αλλά και δημοφιλή για πλήθος λόγων. Από τις ενοχλητικές παρενέργειες που προκαλεί η κατανάλωσή τους μέχρι την αναγνώρισή τους ως τα διασημότερα όσπρια της ελληνικής κουζίνας και το «εθνικό» μας φαγητό.

Επίσης τα φασόλια κατέχουν πρωταρχική θέση στο νηστίσιμο διαιτολόγιο καθώς αποτελούν μία από τις βασικότερες πηγές πρωτεΐνης και σιδήρου φυτικής προέλευσης.

Τα φασόλια μας προσφέρουν καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, άμυλο, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες της ομάδας B και ανόργανα στοιχεία, όπως το κάλιο.

Όπως συμβαίνει με σχεδόν όλες τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν είναι εφάμιλλης βιολογικής αξίας, συγκριτικά με αυτή που προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα. Αυτό συμβαίνει γιατί της λείπει ένα απαραίτητο αμινοξύ η μεθειονίνη. Το αμινοξύ αυτό υπάρχει όμως σε μια άλλη κατηγορία φυτικής προέλευσης τροφίμων, τα δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι κ.α.) καθώς και στους ξηρούς καρπούς. Συνδυάζοντας λοιπόν στο πιάτο μας φασόλια με δημητριακά παίρνουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος.

Επίσης η φασολάδα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, φώσφορο, χαλκό και φυτικές ίνες. Ωστόσο, επειδή ο σίδηρος των φασολιών δεν απορροφάται το ίδιο αποτελεσματικά με τον ζωικό σίδηρο, συστήνεται να τα συνοδεύουμε με κάποια πηγή βιταμίνης C, η οποία αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου που βρίσκεται στα όσπρια. Συνεπώς καλό είναι να μαγειρεύουμε τη φασολάδα με τομάτα ή να στύβουμε μέσα σε αυτήν λίγο λεμόνι.

Στο περίβλημα των φασολιών έχουν εντοπιστεί φλαβονοειδή που συσχετίζονται με σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Επίσης τα φασόλια περιέχουν ισοφλαβονοειδή και λιγνάνες, ουσίες στις οποίες αποδίδεται αντιική, αντιμυκητιακή και αντιοξειδωτική δράση, ενώ θεωρούνται και καρδιοπροστατευτικές. Επιπρόσθετα σε ποικιλίες φασολιών που καλλιεργούνται σε ιδιαίτερα σκληρά και απαιτητικά κλίματα π.χ. σε μεγάλο υψόμετρο, διαπιστώνεται ότι ορισμένες ουσίες του βλαστού έχουν και αντικαρκινική δράση.

Πολλοί αποφεύγουν τα φασόλια επειδή προκαλούν φούσκωμα. Ωστόσο όπως εξηγούν οι ειδικοί χάρη σε αυτή τη διεργασία των… αερίων το σώμα απομακρύνει επικίνδυνα καρκινογόνα από το γαστρεντερικό σύστημα και ειδικά το παχύ έντερο και για το λόγο αυτό τα φασόλια σχετίζονται με μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Θυμίζουμε ότι μία μερίδα φασολάδα (250γρ) έχει λιγότερο από 33ο θερμίδες. Χρειάζεται όμως μέτρο στην προσθήκη λαδιού μια και για κάθε κουταλιά ελαιόλαδο πρέπει να υπολογίζετε επιπλέον 135 θερμίδες!