Σε μια νέα συναρπαστική μελέτη περίπτωσης, οι γενετικά πανομοιότυποι δίδυμοι Ross και Hugo Turner θέλησαν να συγκρίνουν τις επιδράσεις μιας vegan έναντι μιας διατροφής με βάση τα ζωικά τρόφιμα στον οργανισμό. Οι Βρετανοί δίδυμοι -γνωστοί για τα επιστημονικά τους αυτοπειράματα- ακολούθησαν μια ελεγχόμενη ρουτίνα συνολικής διάρκειας 6 μηνών, για να συγκρίνουν πώς οι βιταμίνες φυτικής και ζωικής προέλευσης επηρεάζουν την υγεία.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα 36χρονα αδέρφια ακολούθησαν πανομοιότυπο πρόγραμμα άσκησης και παρόμοια διατροφή. Ο Hugo, ωστόσο, επέλεξε φιλικά προς τους χορτοφάγους υγρά συμπληρώματα, προερχόμενα από φυτά και θαλάσσια φύκια, συμπεριλαμβανομένου ενός φυτικού ελαίου Ωμέγα-3. Αντίθετα, ο Ross επέμεινε στα παραδοσιακά δισκία βιταμινών ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 από ψάρια. Παράλληλα, τα αδέλφια υποβάλλονταν τακτικά σε εξετάσεις αίματος, ώστε να παρακολουθούνται οι αλλαγές στα επίπεδα λιπαρών οξέων, βιταμινών και μετάλλων.

Στο τέλος της μελέτης, οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα: Ο Hugo, που πήρε τα φυτικά συμπληρώματα, παρουσίασε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα βασικών θρεπτικών συστατικών στην κυκλοφορία του αίματός του – κυρίως ωμέγα-3 και βιταμίνης D3. «Στα μισά της διαδρομής, οι εξετάσεις αίματος έδειξαν μικρές διαφορές», αποκάλυψε ο Ross σ’ ένα βίντεο που δημοσίευσε στο Instagram. «Ήταν το τελικό αποτέλεσμα που ανέδειξε τις μεγαλύτερες αλλαγές. Αξιοσημείωτα ήταν ο βελτιωμένος δείκτης ωμέγα-3 του Hugo και η μεγάλη αύξηση των επιπέδων D3». Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – που βρίσκονται συνήθως στα λιπαρά ψάρια, τους λιναρόσπορους και τα καρύδια – επαινούνται για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής και εγκεφαλικής υγείας. Η βιταμίνη D3, από την άλλη, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση ισχυρών οστών, δοντιών και μυών.

Τα αποτελέσματα αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον για τα πιθανά οφέλη των θρεπτικών συστατικών φυτικής προέλευσης, ειδικά καθώς η δημοτικότητα της vegan διατροφής συνεχίζει να αυξάνεται. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χορτοφαγικής διατροφής, ωστόσο, παραμένουν υπό συζήτηση. Ενώ ορισμένες έρευνες συνδέουν τις φυτικές δίαιτες με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και αύξησης του σωματικού βάρους, άλλες προειδοποιούν ότι η διακοπή των ζωικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Turner διερευνούν την επίδραση των διατροφικών επιλογών στον οργανισμό. Το 2020, υποβλήθηκαν σε ένα ελεγχόμενο πείραμα που συνέκρινε μια χορτοφαγική με μια παμφάγα δίαιτα, διαπιστώνοντας ότι η φυτική προσέγγιση οδήγησε σε ταχύτερη απώλεια λίπους.

Σε άλλο πείραμα, εξέτασαν την επίδραση της διαιτητικής πρόσληψης λίπους. Ο Hugo κατανάλωνε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αυγά και αβοκάντο. Ο Ross ακολούθησε ένα πρόγραμμα με πολλούς υδατάνθρακες, καταναλώνοντας περισσότερο ρύζι και ζυμαρικά και λιγότερα λιπαρά. Και οι δύο συνέχισαν να καταναλώνουν πρωτεΐνες από πηγές όπως το κοτόπουλο και τα ροφήματα πρωτεΐνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Ross κέρδισε 2,2 κιλά μυών και έχασε δύο κιλά λίπους, παράλληλα με βελτιώσεις στη χοληστερόλη και μείωση του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους. Ο Hugo, από την άλλη, πήρε περισσότερο βάρος συνολικά, αλλά παρουσίασε αύξηση του σπλαχνικού λίπους, που αποθηκεύεται γύρω από ζωτικά όργανα και συνδέεται με χρόνιες ασθένειες.

Εκτός από διατροφικά πειράματα, οι αδερφοί Turner δοκιμάζουν κι άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής. Το 2023, για παράδειγμα, διερεύνησαν αν οι μεγαλύτερες σε διάρκεια προπονήσεις παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη από τις μικρότερες. Για ένα διάστημα 12 εβδομάδων, ο Hugo γυμναζόταν για 20 λεπτά, ενώ ο Ross για 40 λεπτά. Παραδόξως, οι βελτιώσεις τους στη δύναμη, τη σωματική διάπλαση και τη φυσική κατάσταση ήταν σχεδόν πανομοιότυπες.

Το δίδυμο σχεδιάζει τώρα το επόμενο πείραμα: Μια σύγκριση νηστίσιμης και μη νηστίσιμης διατροφής 12 εβδομάδων, για να καθορίσει πώς η διαλείπουσα νηστεία επηρεάζει τη σύνθεση του σώματος και την υγεία. Καθώς το ενδιαφέρον του κοινού για τη διατροφή αυξάνεται, τα πειράματα των διδύμων Turner συνεχίζουν να προσφέρουν εύκολα και διασκεδαστικά χρήσιμες γνώσεις, συνδυάζοντας την επιστημονική «περιέργεια» με τις πραγματικές προκλήσεις.

Διαβάστε επίσης

Συμπληρώματα πρωτεΐνης: Πόσο ασφαλής είναι η σκόνη που καταναλώνετε; Μελέτη αποκαλύπτει κάτι ανησυχητικό

Το «θαυματουργό» συμπλήρωμα που αποτελεί την τελευταία τάση ευεξίας – Οι ειδικοί ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά

Γιατί είναι τόσο συχνή η έλλειψη της βιταμίνης D – Πώς θα γεμίσουμε τις αποθήκες του οργανισμού