Η καθημερινή συνήθεια τού να μασάμε τσίχλα, μας εκθέτει σε μικροπλαστικά, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA). Η μελέτη, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο, αποκαλύπτει ότι κάθε γραμμάριο τσίχλας μπορεί να απελευθερώνει εκατοντάδες μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μέσα στο στόμα μας, τα οποία στη συνέχεια μπορεί να καταπιούμε.

Πώς καταλήγουν τα μικροπλαστικά στον οργανισμό;

Οι ερευνητές ανέλυσαν δέκα διαφορετικές μάρκες τσίχλας, πέντε από τις οποίες περιείχαν συνθετικά πολυμερή, ενώ οι υπόλοιπες βασίζονταν σε φυτικά υλικά, όπως η φυσική ρητίνη φυτών. Παρόλα αυτά, μικροπλαστικά βρέθηκαν και στις δύο κατηγορίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μία μόνο τσίχλα μπορεί να απελευθερώσει από 100 έως και 600 μικροπλαστικά σωματίδια. Αν σκεφτείτε ότι ένα άτομο που μασάει περίπου 180 τσίχλες τον χρόνο μπορεί να καταπίνει μέχρι και 30.000 μικροπλαστικά, καταλαβαίνετε ότι η τσίχλα αποτελεί μία ακόμη πηγή έκθεσης σε αυτά τα υλικά. Η συγκεκριμένη ποσότητα, βέβαια, ωχριά σε σύγκριση με πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι καταπίνουν μικροπλαστικά, τόνισε ο καθηγητής Sanjay Mohanty, επικεφαλής της έρευνας.

Είναι επικίνδυνα τα μικροπλαστικά για την υγεία;

Παρόλο που οι ερευνητές δεν θέλουν να προκαλέσουν πανικό, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξανόμενη παρουσία των μικροπλαστικών στην καθημερινή μας ζωή, επισημαίνουν ότι αυτά βρίσκονται πλέον παντού στο περιβάλλον – στον αέρα που αναπνέουμε, στο νερό που πίνουμε, ακόμη και μέσα στο ανθρώπινο σώμα, καθώς έχουν ανιχνευθεί στους πνεύμονες, το αίμα και τον εγκέφαλο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.

Ο Mohanty δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πιλοτική μελέτη επεδίωξε να αποκαλύψει έναν ακόμη, ελάχιστα μελετημένο, τρόπο με τον οποίο αυτά τα σχεδόν αόρατα πλαστικά σωματίδια καταλήγουν στον οργανισμό μας, δηλαδή μέσα από τη μάσηση τσίχλας. Παράλληλα, ειδικοί καθησυχάζουν αναφέροντας ότι αν αυτά καταποθούν, το πιθανότερο είναι ότι θα αποβληθούν από τον οργανισμό χωρίς επιπτώσεις. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να σταματήσετε να μασάτε τσίχλα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Oliver Jones, καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας.

Τι σημαίνει αυτό για τις τσίχλες που καταναλώνουμε;

Η σύνθεση των περισσότερων εμπορικών τσιχλών βασίζεται σε πολυμερή που προέρχονται από το πετρέλαιο, τα οποία δίνουν στην τσίχλα την ελαστικότητά της. Ωστόσο, στις συσκευασίες δεν αναγράφονται ακριβείς πληροφορίες και συνήθως εμφανίζονται με τον γενικό όρο «βάση τσίχλας». Πέρα από την πιθανή κατανάλωση μικροπλαστικών, η μελέτη υπογραμμίζει και τη συμβολή των τσιχλών στη ρύπανση του περιβάλλοντος, ιδίως όταν πετιούνται ανεξέλεγκτα στον δρόμο και τα πεζοδρόμια.

Τι απαντούν οι κατασκευαστές τσίχλας

Η National Confectioners Association, ο αμερικανικός εμπορικός οργανισμός που προωθεί γλυκίσματα και τσίχλες, και εκπροσωπεί τις εταιρείες που φτιάχνουν αυτές τις λιχουδιές, αντέτεινε σε ανακοίνωσή της ότι οι συγγραφείς της μελέτης παραδέχτηκαν πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Επιπλέον, τονίζει ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι τσίχλες είναι ασφαλείς για κατανάλωση, όπως συνέβαινε για περισσότερα από 100 χρόνια, και τα συστατικά τους έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Διαβάστε επίσης 

Τι χρώμα έχουν τα πλαστικά σκεύη που αυξάνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε τοξικές ουσίες – 2 κινήσεις που μειώνουν την απειλή 

Τσίχλες: Είναι το εύκολο κόλπο που αδυνατίζει; Ο ειδικός απαντά 

«Πονοκέφαλος» τα μικροπλαστικά: Διώξτε τα από το… κεφάλι σας με μια κίνηση κλειδί