Παρότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο μακροζωίας και καλής υγείας, φαίνεται πως δεν αποτελεί το πρότυπο που ακολουθούν οι Έλληνες για τη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nutrition Journal, το 86,8% των συμμετεχόντων δεν πληρούσε τη σύσταση για κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Παρόλο που η Ελλάδα διαθέτει αφθονία φρέσκων τροφίμων, όπως ελαιόλαδο, όσπρια και λαχανικά, μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού καταναλώνει πιο συχνά τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 81,4% των ερωτηθέντων κατανάλωνε κρέας σε τακτική βάση, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό έδειχνε σταθερή προτίμηση σε φυτικά τρόφιμα.
Η βιώσιμη διατροφή δεν είναι απλώς μια τάση, αλλά μια επιτακτική ανάγκη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών τροφών και η στήριξη τοπικών παραγωγών μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας του πλανήτη και των ανθρώπων. Εάν υιοθετηθούν σταδιακά πιο βιώσιμες διατροφικές επιλογές, η ελληνική κοινωνία μπορεί να επιστρέψει στις ρίζες της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι όχι μόνο υγιεινή, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον.
Η μελέτη
Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να αξιολογηθεί το κατά πόσο οι Έλληνες επιλέγουν μια πιο βιώσιμη διατροφή και πόσο πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση προστατεύει το περιβάλλον. Για να συλλέξουν τα δεδομένα τους, χρησιμοποίησαν το ερωτηματολόγιο Sustainable HEalthy Diet (SHED), το οποίο απάντησαν 607 Ελλήνων ενηλίκων, οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια πιο υγιεινή διατροφή έτειναν να καταναλώνουν προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, να αποφεύγουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και να περιορίζουν την πρόσληψη γλυκών και αναψυκτικών. Παρόλα αυτά, το 94,6% των συμμετεχόντων διατηρούσε την κατανάλωση κρέατος ως κύρια διατροφική συνήθεια, παρότι υπήρχε προτίμηση στα όσπρια έναντι των προϊόντων κρέατος.
Ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν η διαφοροποίηση στις αγοραστικές συνήθειες ανδρών και γυναικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά αγοράζονταν κυρίως από σούπερ μάρκετ, με τους άνδρες να προτιμούν τις ηλεκτρονικές αγορές, ενώ οι γυναίκες έτειναν να επιλέγουν τοπικά παντοπωλεία. Επιπλέον, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να καταναλώνουν βιολογικά προϊόντα, να περιορίζουν την πρόσληψη κρέατος και να επιλέγουν τρόφιμα από βιώσιμες πηγές.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι μόνο το 32,8% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ανακυκλώνει οργανικά απορρίμματα ή συμμετέχει σε προγράμματα κομποστοποίησης. Ωστόσο, το 54,9% δήλωσε ότι προτιμά το νερό βρύσης έναντι εμφιαλωμένου, γεγονός που μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Συμπερασματικά, οι Έλληνες ακολουθούν ορισμένες αρχές της βιώσιμης διατροφής, όπως η προτίμηση σε βιολογικά και τοπικά προϊόντα, αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν αρκετό κρέας και να μην ενσωματώνουν επαρκώς φυτικές τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη διατροφή, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και βελτιώσεις στις υποδομές.
Διαβάστε επίσης
Βιώσιμη διατροφή: Τι περιλαμβάνει το βιώσιμο μέλλον των τροφίμων και του πλανήτη
Το ιδανικό υποκατάστατο κρέατος με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα – Θα το δοκιμάσετε;
Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου