Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές μελετούν τις επιδράσεις της διατροφής σε διάφορους καρκίνους, ιδίως αυτούς που επηρεάζουν το ήπαρ και το πάγκρεας. Ακούμε συχνά προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που σχετίζονται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και επεξεργασμένων τροφίμων. Άλλοι τύποι καρκίνου, όμως, όπως αυτός του πνεύμονα, μελετώνται συχνά σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως, για παράδειγμα, το κάπνισμα.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Metabolism υποστηρίζει ότι η διατροφή έχει πολύ ευρύτερη επίδραση από αυτή που πιστεύεται. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Υγείας της Φλόριντα (UF), σε συνεργασία με το Κέντρο Καρκίνου Markey του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, ρίχνουν φως στο πώς οι κακές διατροφικές επιλογές μπορούν να συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Τα ευρήματα αναδεικνύουν μια απροσδόκητη σχέση μεταξύ της διατροφής και του αδενοκαρκινώματος του πνεύμονα, του πιο συχνού πνευμονικού καρκίνου.
Ο ρόλος της διατροφής στον καρκίνο του πνεύμονα
«Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει παραδοσιακά θεωρηθεί ως ασθένεια που σχετίζεται με τη διατροφή», εξηγεί ο δρ. Ramon Sun, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Προηγμένης Χωρικής Έρευνας Βιομορίων του UF.
Για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ καρκίνου του πνεύμονα και κακής διατροφής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή πλατφόρμα μεταβολομικής ανάλυσης, που επιτρέπει στους επιστήμονες να απεικονίζουν ασθένειες με πρωτοφανή σαφήνεια, αποκαλύπτοντας μοριακές αλληλεπιδράσεις που προηγουμένως δεν ήταν ανιχνεύσιμες.
Γλυκογόνο: Ένας βασικός «παίκτης» στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων
Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της μελέτης ήταν ο ρόλος του γλυκογόνου, ενός μορίου, αποτελούμενου από γλυκόζη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γλυκογόνο συσσωρεύεται σε υψηλά επίπεδα στο αδενοκαρκίνωμα του πνεύμονα, λειτουργώντας ως βασική πηγή ενέργειας για την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
Χρησιμοποιώντας εργαστηριακά μοντέλα και προσομοιώσεις στον υπολογιστή, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα γλυκογόνου στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα τροφοδοτούν την ανάπτυξη του όγκου, λειτουργώντας ουσιαστικά ως «γιγαντιαίο γλειφιτζούρι για το δόντι του καρκίνου», όπως το περιγράφει ο δρ. Sun.
Όταν τα ποντίκια ακολούθησαν δυτική δίαιτα -με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη- οι καρκινικοί όγκοι στους πνεύμονές τους αυξήθηκαν σημαντικά. Αντίθετα, η μείωση των επιπέδων γλυκογόνου οδήγησε σε μείωση του μεγέθους και της εξέλιξης των όγκων.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τυπική δυτική διατροφή μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η συσσώρευση γλυκογόνου θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης της εξέλιξης του όγκου και της έκβασης των ασθενών.
Το μέλλον της πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα
Τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας ευθυγραμμίζονται με άλλα ευρήματα που αναδεικνύουν τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι προσπάθειες για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να προωθήσουν τη σημασία των διατροφικών επιλογών στη μείωση των ποσοστών καρκίνου. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και στρατηγικές που θα ενθαρρύνουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες ως θεμελιώδες μέρος της πρόληψης των ασθενειών», δήλωσε ο δρ. Sun.
Η μελέτη προσφέρει επίσης ελπίδες για νέες θεραπευτικές δυνατότητες. Οι θεραπείες που στοχεύουν στο μεταβολισμό του γλυκογόνου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική θεραπευτική στρατηγική. Ήδη υπάρχουν φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκογόνου, προσφέροντας ένα πιθανό σημείο εκκίνησης για θεραπείες του καρκίνου του πνεύμονα.
«Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η διατήρηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ αποτελούν θεμελιώδεις στρατηγικές για μακροπρόθεσμη υγεία. Η προώθηση καλύτερων διατροφικών συνηθειών μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα», επεσήμανε ο Matthew Gentry, Ph.D., καθηγητής και πρόεδρος βιοχημείας και μοριακής βιολογίας στο UF College of Medicine.
Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, ένα πράγμα γίνεται όλο και πιο σαφές: Αυτά που τρώμε επηρεάζουν όχι μόνο τη συνολική μας ευεξία, αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.
Διαβάστε επίσης
Καρκίνος πνεύμονα: Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα που επηρεάζει το χέρι
Καρκίνος πνεύμονα: Γιατί κάποιοι μη καπνιστές εμφανίζουν μεγάλη αντίσταση στη θεραπεία