Πολλοί… καλοφαγάδες ορκίζονται στη γευστική δύναμη του βουτύρου, προσθέτοντας λίγο ή περισσότερο σε όλα τα πιάτα τους, για να προσδώσουν υφή και νοστιμιά. Ωστόσο, μια πρωτοποριακή μελέτη έρχεται τώρα να προτείνει κάτι απλό, αλλά πολύ ουσιαστικό: Την αντικατάσταση του βουτύρου με έλαια φυτικής προέλευσης, μια μικρή αλλαγή, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, μειώνοντας ακόμη και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τα συμπεράσματα των ερευνητών από το Mass General Brigham, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Broad του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ δημοσιεύθηκαν στο JAMA Internal Medicine και παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές συνεδρίες EPI/Lifestyle της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Οι μελετητές ανέλυσαν τα διατροφικά και υγειονομικά δεδομένα περισσότερων από 200.000 ατόμων σε διάστημα 30 ετών, αξιοποιώντας τα στοιχεία τριών μελετών μεγάλης κλίμακας. Κάθε 4 χρόνια, οι συμμετέχοντες παρείχαν αναφορές για τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης βουτύρου και φυτικών ελαίων. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις διατροφικές συνήθειες με δεδομένα θνησιμότητας, για να αξιολογήσουν την επίδραση των διαφόρων πηγών λίπους στη μακροζωία.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ελαίων -όπως το σογιέλαιο, το κραμβέλαιο και το ελαιόλαδο– συνδέθηκε με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίθετα, η υψηλότερη κατανάλωση βουτύρου συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας και θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο.
Ειδικότερα, η στατιστική ανάλυση της μελέτης αποκάλυψε ότι:
- Τα άτομα που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες βουτύρου αντιμετώπιζαν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου
- Τα άτομα που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες φυτικών ελαίων μείωναν τον κίνδυνο θανάτου κατά 16%
- Η αντικατάσταση μόλις 10 γραμμαρίων βουτύρου την ημέρα (λιγότερο από μια κουταλιά της σούπας) με την ίδια ποσότητα θερμίδων από έλαια φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να μειώσει τη θνησιμότητα από καρκίνο και τον συνολικό κίνδυνο θανάτου κατά 17%.
«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη επίδραση στην υγεία», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας, Yu Zhang, βοηθός ερευνητής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s και φοιτητής στη Σχολή Harvard Chan.
Γιατί μια τόσο μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά
Η βασική διαφορά μεταξύ του βουτύρου και των φυτικών ελαίων έγκειται στη σύνθεση των λιπαρών οξέων τους. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αντίθετα, τα φυτικά έλαια περιέχουν ακόρεστα λίπη, τα οποία είναι γνωστά για τις καρδιοπροστατευτικές τους ιδιότητες.
«Μια τόσο απλή διατροφική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία», δήλωσε ο Daniel Wang, MD, ScD, συντάκτης της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Harvard Chan.
Δεδομένου του σημαντικού αριθμού θανάτων που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, η χρήση φυτικών ελαίων στο καθημερινό μαγείρεμα θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις προσπάθειες πρόληψης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν τους βιολογικούς μηχανισμούς πίσω από αυτές τις διατροφικές επιδράσεις, για να κατανοήσουν καλύτερα γιατί τα φυτικά έλαια προσφέρουν τόσο βαθιά οφέλη για την υγεία.
Στο μεταξύ, όμως, το μήνυμα παραμένει σαφές: Ακόμη και μικρές προσαρμογές -όπως η μείωση της κατανάλωσης βουτύρου και η ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών ελαίων- θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια μακρύτερη και υγιέστερη ζωή.
Λιπαρά: 8 (ανησυχητικά) σημάδια ότι δεν τρώμε αρκετά λίπη
Πίεση: Τα ωφέλιμα λιπαρά που τη μειώνουν – 3 γραμμάρια αρκούν