Το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με νορβηγική εταιρεία βιοτεχνολογίας, ξεκίνησε ένα φιλόδοξο τριετές ερευνητικό πρόγραμμα. Υπό το μικροσκόπιο τίθενται τα πιθανά οφέλη των ωμέγα-3 που προέρχονται από τα αυγά ψαριών για την υγεία. Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη, με την ονομασία Active Romega, αποσκοπεί στην αποκάλυψη του τρόπου με τον οποίο τα θρεπτικά συστατικά από τη ρέγγα θα μπορούσαν να προάγουν έναν ενεργό και υγιεινό τρόπο ζωής, ωφελώντας τα άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων.
Σε τι ωφελούν τα Ω3 και, ιδίως, της ρέγγας;
Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Εντούτοις, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν ανεπαρκείς ποσότητες τροφίμων πλούσιων σε ωμέγα-3, όπως λιπαρά ψάρια. Το πρόγραμμα Active Romega επικεντρώνεται στα ωμέγα-3 φωσφολιπίδια και τις πρωτεΐνες που εξάγονται από τη ρέγγα, η οποία διαθέτει μοναδικές ιδιότητες σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ιχθυέλαια. Σε αντίθεση με τα περισσότερα συμπληρώματα Ω3 -τα οποία περιέχουν υψηλότερα επίπεδα εικοσαπεντανοϊκού οξέος (EPA: συμβάλλει στη μείωση των καρδιαγγειακών περιπλοκών) -τα Ω3 από ρέγγα έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση δοκοσαεξαενοϊκού οξέος (DHA: βοηθά στην σταθεροποίηση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων). Επιπλέον, είναι πλούσιο σε εξειδικευμένους προ-διαλυτικούς μεσολαβητές (SPMs), οι οποίοι έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.
Το DHA και SPM θεωρείται ότι παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, ιδίως για τη μυϊκή λειτουργία, το μεταβολισμό και τη γνωστική ευεξία. Αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις συμβάλλουν επίσης στην υγιή γήρανση, γεγονός που τις καθιστά ενδιαφέρουσες για τους ερευνητές που μελετούν την επίδραση της διατροφής τόσο στην αθλητική απόδοση όσο και στη σταδιακή έκπτωση του οργανισμού λόγω ηλικίας.
Νέες προοπτικές και δρόμοι εξερεύνησης
Το πρόγραμμα Active Romega αποτελείται από δύο ερευνητικά σκέλη, που εστιάζουν:
- Στον τρόπο που τα Ω3 της ρέγγας επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την αποκατάσταση μετά την άσκηση (με ιδιαίτερη έμφαση στις δραστήριες γυναίκες)
- Στο πώς τα εν λόγω Ω3 μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία της υγιούς γήρανσης
Σύμφωνα με τον Dr. Sanjoy Deb, αναπληρωτή καθηγητή Άσκησης και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και επικεφαλής του προγράμματος, τα ιχθυέλαια έχουν ήδη αποδειχθεί σημαντικοί σύμμαχοι της υγείας, ειδικά όσον αφορά τις γυναίκες και την υγιή γήρανση. «Μέσω της συνέργειάς μας, θα έχουμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε τα οφέλη των Ω3 της ρέγγας, παράλληλα με την άσκηση -ουσιαστικά, είναι η πρώτη φορά που θα εξετάσουμε τον συγκεκριμένο τύπο σε αυτό το πλαίσιο», εξηγεί.
Συνδυάζοντας την έρευνα αιχμής με την καινοτόμο βιοτεχνολογία, οι ερευνητές υπόσχονται να προωθήσουν την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ωμέγα-3 από τα αυγά ψαριών μπορούν να υποστηρίξουν τη σωματική υγεία, τη γνωστική λειτουργία και τη συνολική ευεξία. Πρόκειται να ανοίξει νέους δρόμους στην έρευνα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καινοτομίες τόσο στη διατροφική επιστήμη όσο και στην αθλητιατρική.
Το πιο υγιεινό τρόφιμο που πρέπει να έχουμε στο τραπέζι μας – Ακόμη και σε κονσέρβα
Καρκίνος: Τα δημοφιλή «καλά» λιπαρά που προφυλάσσουν – Ο ρόλος των συμπληρωμάτων
Τα συμπληρώματα που διχάζουν ως προς την αποτελεσματικότητά τους – Πότε ωφελούν και πότε βλάπτουν