Γιατροί από το Brigham and Women’s Hospital και το Harvard T.H. Chan School of Public Health παρακολούθησαν πάνω από 133.000 επαγγελματίες υγείας, μέσης ηλικίας 49 ετών, για περίπου 43 συναπτά έτη. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι όσοι κατανάλωναν το ένα τέταρτο της μερίδας (ή περισσότερο) κόκκινου επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά (που ισοδυναμεί με μία φέτα μπέικον), είχαν 13% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες. Σημειώνεται ότι ως μία μερίδα κόκκινου κρέατος λογίζεται μία ποσότητα περίπου 85 γραμμαρίων.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, εκτός από εκτεταμένη και με μεγάλο αντιπροσωπευτικό δείγμα, ξεχώρισε τι ανήκε στην ομάδα του κόκκινου επεξεργασμένου κρέατος και τι στην ομάδα του μη επεξεργασμένου. Η πρώτη περιλάμβανε προϊόντα, όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα και σαλάμι, ενώ στη δεύτερη συμπεριλαμβάνονταν το μοσχάρι, το χοιρινό, το χάμπουργκερ και το αρνί.
Παρόλο που και οι δύο τύποι κρέατος έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με σοβαρές παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα επεξεργασμένα κρέατα ενέχουν επιπρόσθετους κινδύνους. Συγκεκριμένα, επειδή διακρίνονται για τα υψηλά επίπεδα νατρίου, νιτρωδών και άλλων επιβλαβών ενώσεων, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές, οξειδωτικό στρες και αγγειακά προβλήματα που ενδέχεται να συμβάλλουν στη γνωστική παρακμή.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με την ημερήσια κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος: χαμηλής κατανάλωσης (όσοι έτρωγαν λιγότερο από 0,10 μερίδες), μέτριας (πάνω από 0,10 και λιγότερο από 0,24) και υψηλής (πάνω από 0,25). Παράλληλα, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη γνωστική λειτουργία τους μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων, ανά 2 με 4 χρόνια. Όσοι ενέτασσαν στη διατροφή τους τακτικά κόκκινο κρέας, εμφάνισαν σημάδια επιταχυνόμενης εγκεφαλικής γήρανσης. Πρακτικά, κάθε ημερήσια μερίδα υποβοηθούσε τη γνωστική έκπτωση: η εγκεφαλική λειτουργία τους μειώθηκε σαν να ήταν ενάμισι χρόνο μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τόσο τους υποκειμενικούς όσο και τους αντικειμενικούς παράγοντες. Συμπλήρωσαν το δείγμα συμμετεχόντων με 44.000 ακόμη άτομα, μέσης ηλικίας 78 ετών, οι οποίοι αυτο-αξιολογούσαν τις ικανότητες μνήμης και σκέψης τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν γνωστική έκπτωση σε σύγκριση με εκείνους που δεν το επέλεγαν συχνά.
Επίσης, η μελέτη έφερε στο φως ότι η στροφή προς πιο υγιεινές πηγές πρωτεϊνών συμβάλλει δραστικά στην προστασία του εγκεφάλου. Η αντικατάσταση της καθημερινής μερίδας μπέικον με ξηρούς καρπούς ή όσπρια συσχετίστηκε με 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Τα ψάρια αποδείχθηκαν ακόμη πιο ευεργετικά, με μείωση της τάξης 28%.
Με τα ποσοστά της άνοιας να αναμένεται να εκτοξευθούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, η λήψη των σωστών μέτρων για την προστασία του εγκεφάλου είναι καίριας σημασίας. Τα διατροφικά πρότυπα, από τη μέση κιόλας ηλικία, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την γνωστική πορεία του ανθρώπου.
Κόκκινο κρέας: Έχει θέση στη διατροφή μας; Δύο ειδικοί απαντούν
Κόκκινο κρέας: Ο έξυπνος τρόπος να το τρώμε χωρίς να βλάπτει την καρδιά