Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού στη διατήρηση της υγείας και της λειτουργίας του εγκεφάλου καθώς ο πληθυσμός γερνά αναδεικνύει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο npj Science of Food. Ειδικότερα, η έρευνα της Ανώτατης Σχολής Ιατρικών Επιστημών του Ιαπωνικού Πανεπιστημίου Kanazawa υποστηρίζει ότι η καθημερινή κατανάλωση 3 ή περισσότερων φλιτζανιών πράσινου τσαγιού μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας.
Η έρευνα αποτελεί μέρος της Japan Prospective Studies Collaboration for Aging and Dementia, μιας μεγάλης κλίμακας μελέτης παρατήρησης 8 ερευνητικών κέντρων της Ιαπωνίας. Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν τα δεδομένα 8.766 συμμετεχόντων ηλικίας 65 ετών και άνω μεταξύ 2016 και 2018. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διατροφικές και γνωστικές αξιολογήσεις, καθώς και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου. Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, οι ερευνητές μέτρησαν την ημερήσια κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ, ομαδοποιώντας την πρόσληψη σε τέσσερις κατηγορίες:
- 0-200 ml
- 201-400 ml
- 401-600 ml
- ≥601 ml
Τα προηγμένα στατιστικά μοντέλα έλαβαν υπόψη μεταβλητές όπως δημογραφικά στοιχεία, συνθήκες υγείας, συνήθειες του τρόπου ζωής και γενετικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το πράσινο τσάι σχετίζεται με λιγότερες βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους χωρίς άνοια. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης του καφέ και της διατήρησης της εγκεφαλικής υγείας.
Ειδικότερα, μετά τον έλεγχο των επιδραστικών παραγόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες πράσινου τσαγιού είχαν σημαντικά λιγότερες αλλοιώσεις λευκής ουσίας. Συγκεκριμένα:
- Όσοι κατανάλωναν 600 ml καθημερινά παρουσίασαν 3% λιγότερες αλλοιώσεις σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν 200 ml ή λιγότερο.
- Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν 1.500 ml ημερησίως παρουσίασαν 6% λιγότερες αλλοιώσεις σε σχέση με την ομάδα αναφοράς.
Ο ρόλος των αλλοιώσεων της λευκής ουσίας στην υγεία του εγκεφάλου
Οι αλλοιώσεις της λευκής ουσίας (WML) του εγκεφάλου συχνά συνδέονται με τη νόσο των μικρών αγγείων, μια κατάσταση που μπορεί να συμβάλει στη γνωστική έκπτωση, την αγγειακή άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ (AD). Η μελέτη διερεύνησε πώς η κατανάλωση πράσινου τσαγιού και καφέ επηρεάζει αυτές τις εγκεφαλικές αλλαγές, τον ιππόκαμπο και τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού και των όγκων του ιππόκαμπου ή του συνολικού όγκου του εγκεφάλου. Η κατανάλωση καφέ δεν έδειξε, επίσης, καμία μετρήσιμη επίδραση στις αλλοιώσεις λευκής ουσίας, τον όγκο του ιππόκαμπου ή τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου.
Επιπροσθέτως, μεταξύ των συμμετεχόντων συμπεριλήφθηκαν άτομα με διαφορετικά στάδια κατάθλιψης και γενετικό προφίλ. Οι ειδικοί εστίασαν στο αλληλόμορφο ApoE ε4, έναν γνωστό παράγοντα ανάπτυξης της νόσου Αλτσχάιμερ, ανακαλύπτοντας ότι η συσχέτιση μεταξύ πράσινου τσαγιού και μειωμένων αλλοιώσεων λευκής ουσίας ήταν πιο έντονη σε άτομα χωρίς κατάθλιψη ή το αλληλόμορφο ApoE ε4.
Γιατί πράσινο τσάι;
Τα δυνητικά οφέλη του πράσινου τσαγιού συνδέονται πιθανώς με την υψηλή συγκέντρωση κατεχινών -ιδιαίτερα της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνης (EGCG)- που είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν στη μείωση των αγγειακών βλαβών και την προώθηση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου. Ωστόσο, η μελέτη δεν επιβεβαίωσε την αιτιώδη συνάφεια, ούτε προσδιόρισε συγκεκριμένα ενεργά συστατικά.
Η έρευνα αναδεικνύει τον πιθανό ρόλο του πράσινου τσαγιού στην εγκεφαλική υγεία, προσθέτοντας στοιχεία σε έναν αυξανόμενο όγκο μελετών, που υποστηρίζουν τα γνωστικά οφέλη του. Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να προσθέσουν το πράσινο τσάι στην καθημερινότητά τους ως μέρος ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.
Επτά ροφήματα που αγαπούν το έντερο και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα
Πιείτε αυτά τα αγαπημένα ροφήματα για να έχετε πάντα νεανικό σώμα
Έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο: Δύο ροφήματα που μειώνουν τον κίνδυνο