Η κατανάλωση ενός ισορροπημένου και ποιοτικού πρωινού, ωφελεί στο έπακρο και την καρδιά μας. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας το 1/4 των ημερήσιων θερμίδων μέσω ενός δυναμωτικού πρωινού, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο εύρημα αυτό καταλήγει μελέτη που διεξήχθη από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Hospital del Mar και δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, Health and Aging.
Η έρευνα
Για τους σκοπούς της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πρόοδο 383 συμμετεχόντων ηλικίας 55 και 75 ετών με παχυσαρκία στο πρόγραμμα PREDIMED-Plus, μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που συγκρίνει τις επιδράσεις της μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα υπό την καθοδήγηση διατροφικών συστάσεων που αφορούν αποκλειστικά τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Το νέο αυτό ερευνητικό εγχείρημα εστίασε σε δύο παραμέτρους: πρώτον, στην ενεργειακή πρόσληψη που παρέχει ένα υγιεινό πρωινό σε σχέση με τη συνολική απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη, κάνοντας διάκριση μεταξύ επαρκούς πρόσληψης θερμίδων (20-30% του ημερήσιου συνόλου) και άλλων επιπέδων και δεύτερον, στις επιπτώσεις της κατανάλωσης ενός πρωινού υψηλής ποιότητας με σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, λιπών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, δείχνουν ότι:
- οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν το 20-30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης το πρωί είχαν ελαττώσει τις αρνητικές επιδράσεις διαφόρων παραγόντων κινδύνου στον οργανισμό τους
- το σωματικό τους βάρος ήταν υγιέστερο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια στο πρωινό. Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες αυτοί είχαν 2-3,5% χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και 2-4% μικρότερη περιφέρεια μέσης
- η επαρκής πρόσληψη ενέργειας στο πρωινό συνδέθηκε επίσης με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων (μείωση κατά 9-18%) και υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης (αύξηση κατά 4-8,5%)
- Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν θρεπτικό πρωινό είχαν 1,5% μικρότερη περιφέρεια μέσης, 4% χαμηλότερα τριγλυκερίδια και 3% υψηλότερη HDL χοληστερόλη
Σύμφωνα με τους Álvaro Hernáez, ερευνητή στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Hospital del Mar, CIBER για τις καρδιαγγειακές παθήσεις (CIBERCV) και καθηγητή στη Σχολή Επιστημών Υγείας Blanquerna του Πανεπιστημίου Ramon Llull, «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά έχει σημασία τι και πώς το τρώτε. Η κατανάλωση ελεγχόμενων ποσοτήτων -όχι πολύ ή πολύ λίγο- και η εξασφάλιση καλής διατροφικής σύνθεσης είναι ζωτικής σημασίας. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η ποιότητα σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Είναι εξίσου σημαντικό να τρώτε πρωινό όσο και ποιοτικό».
Η Δρ. Montse Fitó, συντονίστρια της ερευνητικής ομάδας καρδιαγγειακού κινδύνου και διατροφής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Hospital del Mar και στο CIBER για την Παχυσαρκία και τη Διατροφή (CIBEROBN), τονίζει ότι τόσο η επάρκεια όσο και η ποιότητα της ενέργειας αποτελούν το κλειδί για την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Δίαιτα: Τι να τρώμε περισσότερο ώστε να «χάσουμε» λίπος και όχι μύες
Πόσο εύκολα θα αδυνατίσουμε τρώγοντας μόνο πρωτεΐνες – Τι αλλάζει στο μικροβίωμα