Τα τελευταία χρόνια, το συνοδευτικό με το χαρακτηριστικό άρωμα ανατολής που έχει γνωρίσει ευρεία αποδοχή, είναι το χούμους. Πέρα από την εκλεπτυσμένη γεύση του, το χούμους βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα θρεπτικότερα τρόφιμα. «Παρασκευασμένο από τα ρεβίθια, το χούμους αποτελεί μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες και βασικά μέταλλα», επισημαίνει η Lee Cotton, πιστοποιημένη διαιτολόγος.

Τα  «δώρα» του χούμους στον οργανισμό

  • Φυτικές πρωτεΐνες: Το γευστικό αυτό συνοδευτικό είναι μια ανεξάντλητη πηγή φυτικής πρωτεΐνης, χάρη στη σύνθεσή του από ρεβίθια. Όπως διευκρινίζει η διαιτολόγος, το χούμους παρέχει στο σώμα μας σχεδόν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, γεγονός που αποτρέπει το αίσθημα της πείνας.
  • Ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Επειδή περιέχει άφθονο φυλλικό οξύ (κλειδί για τη σύνθεση και την επιδιόρθωση του DNA), βιταμίνες Β και ψευδάργυρο, τονώνει το ανοσοποιητικό και ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Επίσης, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την οστική υγεία, τη λειτουργία των νεύρων και της καρδιάς.
  •  Βιταμίνη Ε: Το ταχίνι στο χούμους, που δημιουργείται από το σουσάμι, μας χαρίζει αυτή την βιταμίνη, η οποία είναι εξαιρετικό «αντιοξειδωτικό για την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και τη διατήρηση του επιθηλιακού ιστού», σύμφωνα με τα λεγόμενα της Lee Cotton.
  • Φυτικές ίνες: Έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης του διαβήτη τύπου 2
  • Υγιή λίπη: Το ελαιόλαδο από το οποίο επίσης συντίθεται, έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων από πολλές παθήσεις, όπως επισημαίνει η Beth Warren, πιστοποιημένη διαιτολόγος.

Πώς προστατεύει τον οργανισμό

Χοληστερόλη: Έρευνές έχουν επιβεβαιώσει ότι τα ρεβίθια συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης. Μια μελέτη σε 47 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν ρεβίθια αντί για σιτάρι, παρουσίασαν 4,6% χαμηλότερα επίπεδα «κακής» LDL χοληστερόλης.

Φλεγμονή: Το σουσάμι που συχνά χρησιμοποιείται στην παρασκευή του χούμους, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, μειώνοντας την IL-6 και την CRP, δείκτες αγγειακής φλεγμονής, οι οποίοι μπορεί να είναι υψηλοί σε φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα.

Σάκχαρο: Η καλή ισορροπία πρωτεϊνών, λιπαρών και φυτικών ινών του μπορεί να ενισχύσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης σύμφωνα με τη διαιτολόγο Beth Warren, μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη, προστατεύοντας από το διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Χοληστερόλη: Το κατακόκκινο φρούτο που «διαλύει» τα λίπη στις αρτηρίες – Δρα σε 60′ 

Τέσσερα μυστικά διατροφής που θα προσθέσουν μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής μας

Άνοια: Tα πέντε τρόφιμα που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο