Η υγιεινή διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη διαχείριση της χοληστερόλης, ειδικά όταν επικεντρώνεται σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που βοηθούν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Ο κύριος Ευθύμιος Καπάνταης, Παθολόγος, με Εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, με ανάρτηση στο Facebook, υπενθυμίζει πόσο σημαντικές είναι αυτές οι τροφές στην καθημερινή μας διατροφή.

Πιο συγκεκριμένα, η υιοθέτηση ενός προγράμματος διατροφής πλούσιου σε τροφές όπως τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα αντιφλεγμονώδη συστατικά αυτών των τροφίμων βοηθούν στη μείωση της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικών επεισοδίων. Παράλληλα, ο συνδυασμός αυτής της διατροφής με απώλεια βάρους, σε περιπτώσεις υπερβάλλοντος βάρους ή παχυσαρκίας, ενισχύει ακόμη περισσότερο τα οφέλη για τα επίπεδα χοληστερόλης.

Επίσης, ο ειδικός σημειώνει ότι για πολλούς ανθρώπους ένα πρόγραμμα διατροφής με 1.500 θερμίδες την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη απώλειας βάρους, βελτιώνοντας έτσι και τη χοληστερόλη. Το πλάνο αυτό μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές ανάγκες, με τροποποιήσεις από 1.200 έως 2.000 θερμίδες ημερησίως.

Η συγκεκριμένη διατροφική προσέγγιση προσφέρει μια βιώσιμη λύση για τη μείωση της χοληστερόλης, χωρίς την ανάγκη δραστικών αλλαγών ή αποκλεισμού τροφίμων. Αντιθέτως, βασίζεται στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που στηρίζουν την υγεία της καρδιάς και την ολική ευεξία.

Ολόκληρη η ανάρτηση: 

«Απολαυστικά “αντιφλεγμονώδη” γεύματα και σνακ χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Εκτιμάται ότι ένα σημαντικό ποσοστό ενηλίκων άνω των 20 ετών, έχει υψηλή χοληστερόλη, δηλαδή υψηλότερη από 240 mg/dL. Η υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να συμβάλει στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και αγγειακού εγκεφαλικού. Η υψηλή χοληστερόλη δεν έχει συμπτώματα και απαιτεί μια απλή εξέταση αίματος των επιπέδων της. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες θα πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους τουλάχιστον κάθε 4 χρόνια ή πολύ πιο συχνά εάν υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, όπως το οικογενειακό ιστορικό ή ο διαβήτης. Σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων, υγιεινών για την καρδιά αντιφλεγμονωδών γευμάτων που είναι προσαρμοσμένα στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης μπορεί κάποιος να απολαύσει γεύματα και σνακ γεμάτα με αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, καθώς και άφθονα προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως μούρα, κεράσια, σκούρα φυλλώδη λαχανικά, παντζάρια και μπρόκολο. Επειδή η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης για άτομα με υπερβάλλον σωματικό βάρος ή παχυσαρκία, τίθενται σε αυτό το σχέδιο οι 1.500 θερμίδες την ημέρα, το οποίο είναι ένα επίπεδο με το οποίο πολλοί άνθρωποι θα πετύχουν απώλεια βάρους. Για όσους έχουν άλλες ανάγκες σε θερμίδες, οι θερμιδικές τροποποιήσεις μπορούν να είναι από 1.200 έως 2.000 θερμίδες την ημέρα».

Ένα σημαντικό εργαλείο ρύθμισης της χοληστερόλης

Η υψηλή χοληστερόλη επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή και οι συνήθειες άσκησης, καθώς και η γενετική και το οικογενειακό ιστορικό. Αν και οι διατροφικές συμβουλές έχουν ιστορικά επικεντρωθεί στην περικοπή των διαιτητικών λιπαρών και των επεξεργασμένων κρεάτων, αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη φυτικών ινών, η αντιφλεγμονώδης δίαιτα αναδύεται ως ένα συναρπαστικό εργαλείο που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με μελέτες, η αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης για ορισμένα άτομα. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Από την άλλη, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει την LDL (την «κακή» χοληστερόλη), ενώ μειώνει την HDL (την «καλή» χοληστερόλη) και να συμβάλει ακόμη και σε υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης και σε αύξηση της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα μυστικά διατροφής που θα προσθέσουν μια δεκαετία στο προσδόκιμο ζωής μας

Θέλετε να φτάσετε τα 100; Οι 8 «δοκιμασμένες» τροφές που θα σας βοηθήσουν