Ο καφές και άλλες πηγές καφεΐνης, όπως το τσάι, μπορούν να προφυλάξουν από την καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα (ΚΠ), την παρουσία δηλαδή τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση σε κάθε στάδιο εξέλιξης της ΚΠ, ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε χώρες με γηράσκοντες πληθυσμούς.

«Η κατανάλωση τριών φλιτζανιών καφέ ή 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας σε άτομα χωρίς καρδιομεταβολική νόσο» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Chaofu Ke, M.D., Ph.D., από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Soochow, στην Σουτσόου της Κίνας.

48,1% μικρότερος κίνδυνος

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 200-300 mg καφεΐνης την ημέρα (τρία φλιτζάνια καφέ) διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ κατά 48,1% και 40,7% συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ή λιγότερο από 100 mg καφεΐνης την ημέρα αντίστοιχα.

Η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σε όλα τα επίπεδα συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο νεοεμφανιζόμενης ΚΠ στους συμμετέχοντες χωρίς καρδιομεταβολικά νοσήματα. Η μέτρια πρόσληψη καφέ ή καφεΐνης συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τη μελέτη, και αντιστρόφως ανάλογα με όλα σχεδόν τα στάδια ανάπτυξης της ΚΠ.

Τα ευρήματα προέκυψαν από την έρευνα σε δεδομένα της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Biobank), μιας μεγάλης και διαχρονική μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες ηλικίας 37-73 ετών. Στο τελικό δείγμα για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ και τσαγιού, είχαν συμπεριληφθεί 172.315 άτομα συνολικά, χωρίς εγκατεστημένο καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης και 188.091 άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι εκβάσεις των καρδιομεταβολικών νοσημάτων προσδιορίστηκαν από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι συμμετέχοντες, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακούς φακέλους νοσηλείας και αρχεία μητρώου θανάτων συνδεδεμένων με τη UK Biobank.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι η προώθηση της μέτριας πρόσληψης καφέ ή καφεΐνης ως διατροφική συνήθειας για τους υγιείς ανθρώπους μπορεί να έχει ισχυρή προληπτική δράση έναντι της ΚΠ» υπογράμμισε ο Δρ Ke.

Επταπλάσιος κίνδυνος θανάτου

Σειρά από επιδημιολογικές μελέτες ρίχνουν φως στις προστατευτικές ιδιότητες του καφέ, του τσαγιού και της καφεΐνης εν γένει έναντι μεμονωμένων καρδιομεταβολικών ασθενειών, αφήνοντας στο σκοτάδι τα πιθανά οφέλη για την περίπτωση πολυνοσηρότητας.

Οι συγγραφείς διέτρεξαν την υφιστάμενη βιβλιογραφία και διαπίστωσαν ότι άτομα με μία καρδιομεταβολική ασθένεια διατρέχουν πιθανώς διπλάσιο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν πάσχουν από κάποια καρδιομεταβολική νόσο.

Εντούτοις, η προκείμενη ανάλυση για τα άτομα με πολλαπλά καρδιομεταβολικά νοσήματα έδειξε ότι η ΚΠ αυξάνει κατά τέσσερις έως επτά φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η ΚΠ μπορεί να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας φυσικής λειτουργικότητας και ψυχικού στρες από ό,τι οι μεμονωμένες ασθένειες.

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο θαυματουργός καφές που μειώνει τον κίνδυνο νόσου – Δεν είναι ο ελληνικός

Καφές: Τελικά πόσο επιτρέπεται να πίνει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη

Θέλετε γερή καρδιά και μακροζωία; Η διατροφή που το διασφαλίζει