*Γράφει ο διαιτολόγος – διατροφολόγος, Αριστείδης Πατρινός

Η λιπομέτρηση είναι μια ιδιαίτερα χρήσιμη μέθοδος, χάρη στην οποία μπορούμε να μάθουμε την αναλογία λίπους, μυών και υγρών στο σώμα μας. Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιεί ο διατροφολόγος, ώστε να μπορέσει να καταρτίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το πρόγραμμα διατροφής και την διατροφική εκπαίδευση στις εξατομικευμένες ανάγκες του διαιτώμενου.

Πού μας βοηθά η λιπομέτρηση;

Αρχικά, με βάση τη λιπομέτρηση που κάνουμε στο διαιτολογικό γραφείο, μπορούμε να έχουμε ένα σημείο αναφοράς για το τι συμβαίνει στο σώμα του διαιτώμενου. Με βάση αυτό, θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους για την συνεργασία. Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι να συνδυάζει το ιστορικό του διαιτώμενου με τα αποτελέσματα της μέτρησης και να τον εκπαιδεύει, ώστε να αποδεχτεί και να γνωρίσει καλύτερα το σώμα του και τις ανάγκες του στην παρούσα φάση.

Τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης, όταν ερμηνεύονται σωστά, είναι μια ευκαιρία για τον εξεταζόμενο να δει με μεγαλύτερη ακρίβεια τι συμβαίνει στο σώμα του και τι επίδραση είχε ο μέχρι τώρα τρόπος ζωής και σκέψης του. Φυσικά, αν αποδεχτεί σε ένα βαθμό την παρούσα κατάσταση που βρίσκεται, αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι θα σταματήσει να μάχεται έντονα με το σώμα του. Όταν σταματήσει την μάχη, τότε αρχίζει ο διαιτώμενος να αναζητά τον τρόπο που θα μπορούσε να επαναφέρει το σώμα του στο φυσικό του σχήμα με βάση τις σημερινές του ανάγκες, το περιβάλλον του και την κατάσταση που βρίσκεται.

Στο σημείο αυτό, ο διαιτολόγος μπορεί να τον καθοδηγήσει και να τον εμπνεύσει να κάνει τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής του με τον ρυθμό που ταιριάζει σε εκείνον.

Πώς γίνεται η μέτρηση;

Η λιπομέτρηση γίνεται με την μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, μέσα από τις μεταλλικές επαφές ή τα ηλεκτρόδια που θα ακουμπήσετε, θα κυκλοφορήσει στο σώμα σας ελάχιστο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είναι σε τόσο χαμηλή τάση, που ο άνθρωπος δεν την αντιλαμβάνεται. Το ρεύμα αυτό, λοιπόν, θα καταγράψει κάποια αντίσταση που θα είναι διαφορετική για τον κάθε ιστό του σώματος (π.χ. υγρά ή λίπος). Ανάλογα την αγωγιμότητα του κάθε ιστού, και με συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπους που υπολογίζει το μηχάνημα, μαθαίνετε τελικά το ποσοστό λίπους από κάθε ιστό που έχετε στο σώμα σας.

Πριν έρθετε για μέτρηση:

Καθότι είναι σημαντικό να μην επηρεαστούν τα υγρά του σώματος πριν τη λιπομέτρηση, χρειάζεται να κρατήσετε κάποιες προϋποθέσεις πριν τη μέτρηση.

Δηλαδή:

  • 3 ώρες πριν την λιπομέτρηση, μην καταναλώνετε φαγητό, νερό ή άλλα υγρά.
  • Αποφύγετε την πολύ έντονη σωματική άσκηση 8–12 ώρες πριν.
  • 8–12 ώρες πριν την λιπομέτρηση, μην καταναλώνετε αλκοόλ.
  • Καλό είναι η λιπομέτρηση να μην λαμβάνει χώρα τις ημέρες αδιαθεσίας μιας γυναίκας καθώς μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμά της.
  • Απαγορεύεται η λιπομέτρηση σε εγκυμονούσες για λόγους προληπτικούς. Ακόμα και σε άτομα που φέρουν βηματοδότη στην καρδιά τους ή άλλα μεταλλικά εμφυτεύματα στο σώμα τους.
  • Απουσία μεταλλικών αντικειμένων όπως κοσμήματα, αξεσουάρ, ζώνη τα οποία έρχονται σε επαφή με το δέρμα.

Συμπερασματικά, θα ήταν καλό, λοιπόν, να αξιοποιούμε την λιπομέτρηση ως ένα χρήσιμο εργαλείο που θα μας δώσει μια πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση για τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνουμε στην διατροφή και τον τρόπο ζωής μας. Για να το πετύχουμε αυτό, είναι απαραίτητο να έχουμε σωστές μετρήσεις. Οι σωστές μετρήσεις προκύπτουν μόνο όταν είμαστε συνεπείς τόσο στο πρωτόκολλο της λιπομέτρησης, όσο και στην συχνότητα των μετρήσεων που χρειάζεται να κάνουμε ετησίως.

Αριστείδης Πατρινός, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Διαβάστε επίσης:

Κοιλιακό λίπος: Πέντε τρόποι που το εξαφανίζουν

Κατάγματα: Τι αποκαλύπτουν τα παχουλά μπράτσα για τα οστά των 50χρονων

Το τσάι που καίει λίπος ακόμη και όταν κάθεστε – Δύο φλιτζάνια αρκούν