Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη συσχετίσει τη διάθεση με την ποιότητα της διατροφής και μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nutrition and Health, ενισχύει αυτά τα δεδομένα. Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Binghamton του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης συμπέρανε ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής σε σύγκριση με τη δυτική διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα άγχους.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν την αντίληψή τους για το πόσο άγχος μπορούν να αντέξουν ακολουθώντας αυτό το κορυφαίο πρότυπο διατροφής, σύμφωνα με την Δρα Lina Begdache, αναπληρώτρια καθηγήτρια σπουδών υγείας και ευεξίας. Όπως εξηγεί, «το άγχος αναγνωρίζεται ως πρόδρομος της ψυχικής δυσφορίας και έρευνες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας, έχουν αποδείξει ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει την ψυχική δυσφορία. Έτσι, ένα στοιχείο του παζλ μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σχετίζεται με μείωση των αρνητικών συνιστωσών του αντιλαμβανόμενου στρες και βελτίωση των θετικών χαρακτηριστικών του».
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της διατροφής των χωρών της Μεσογείου, ανάμεσα στις οποίες και η χώρα μας. Βασίζεται κυρίως στις φυτικές πηγές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σπόρους, με περιορισμένη την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η δίαιτα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δυτική διατροφή, η οποία είναι γνωστή για την υψηλή συγκέντρωση λιπαρών και σακχάρων και χαμηλής ποιότητας επεξεργασμένων τροφίμων. Τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται σε αυτό το μοντέλο διατροφής είναι τα τηγανιτά τρόφιμα, τα μπέργκερ και διαφορετικά γλυκά, όπως το κέικ και τα ντόνατς.
Ενώ η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή για τα οφέλη της τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία, λίγα είναι γνωστά για την επίδρασή της στο αντιληπτό στρες, η αντίληψη δηλαδή του άγχους ανά πάσα στιγμή.
Για να το αξιολογήσουν, η ερευνητική ομάδα της Δρος Begdache, αποτελούμενη από τους φοιτητές της, διεξήγαγαν έρευνα σε πάνω από 1.500 άτομα, ρωτώντας τα τι είδους τρόφιμα κατανάλωναν, αξιολογώντας παράλληλα τα επίπεδα του αντιλαμβανόμενου στρες. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης, τα αποτελέσματά τους απέδειξαν ότι η κατανάλωση συστατικών της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες και ψυχικής δυσφορίας, ενώ η κατανάλωση συστατικών της δυτικής διατροφής συσχετίζεται με αυτούς τους δύο παράγοντες.
Η Δρ Lina Begdache αξιολογεί τα ευρήματα ως σημαντικά, καθώς καλύπτουν ένα κενό στη βιβλιογραφία, επειδή η πλειονότητα των μελετών σχετικά με τη διατροφή και το στρες επικεντρώθηκε στο πώς το στρες επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές και την ποιότητα της διατροφής. Η ίδια και η ομάδα της εξετάζουν διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς σε σχέση με τα διατροφικά πρότυπα.
Το σούπερ αγχολυτικό σνακ για να απαλλαγείτε από το στρες
Στρες: Επτά τρόφιμα με αγχολυτική δράση που βελτιώνουν τη διάθεση
Άγχος και κατάθλιψη: Το απροσδόκητο σημείο του σώματος που τα ανιχνεύει