Αν ψάχνετε τρόπους να γυρίσετε τον χρόνο πίσω και να μειώσετε τα σημάδια γήρανσης σε λίγους μόνο μήνες, μάλλον έφτασε η στιγμή να σκεφτείτε τη vegan διατροφή. Σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και της TruDiagnostic, υπερσύγχρονης εταιρείας επιγενετικών δοκιμών με ειδίκευση στη βιολογική γήρανση βάσει της μεθυλίωση του DNA, η υιοθέτησή της ακόμα και για οκτώ εβδομάδες, μπορεί να γίνει το κλειδί για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο BMC Medicine, εισφέρουν με αποδείξεις στον ευεργετικό και με βαθιές επιδράσεις ρόλο που διαδραματίζει η αποκλειστικά φυτοφαγική διατροφή στην κυτταρική υγεία και μακροζωία.

Μείωση της βιολογικής ηλικίας

Ισχυρό εχέγγυο για την αξιοπιστία της έρευνας αποτέλεσε το πληθυσμιακό της δείγμα, τα 21 ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων που επιτρέπουν τη βαθύτερη μελέτη σε γονιδιακό επίπεδο. Ένα από τα αδέλφια κάθε ζεύγους ακολούθησε vegan διατροφή και το άλλο παμφαγία για οκτώ εβδομάδες, επιτρέποντας στους επιστήμονες να ελέγξουν τους γενετικούς παράγοντες και να απομονώσουν την επίδραση της διατροφής στη βιολογική γήρανση.

Το πιο εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη vegan διατροφή εμφάνισαν σημαντική μείωση στη βιολογική ηλικία, τη φαινοτυπική ή επιγενετική αλλιώς, που λειτουργεί ως μέτρο της βιολογικής γήρανσης και βασίζεται σε χημικές τροποποιήσεις του DNA. Αυτές οι τροποποιήσεις, γνωστές ως μεθυλίωση του DNA, μπορούν να επηρεάσουν την έκφραση των γονιδίων μας χωρίς να αλλάζουν τον υποκείμενο γενετικό κώδικα. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την αυξημένη μεθυλίωση του DNA με τη διαδικασία της γήρανσης.

Βελτίωση της βιολογικής ηλικίας των οργάνων

Οι συμμετέχοντες στη vegan ομάδα εμφάνισαν επίσης βελτίωση στην εκτιμώμενη βιολογική ηλικία πολλών οργάνων και συστημάτων του οργανισμού, όπως η καρδιά, το ήπαρ και τα μεταβολικά συστήματα. Η ομάδα των παμφάγων δεν εμφάνισε αντίστοιχες μεταβολές, υποδεικνύοντας ότι η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να προσφέρει μοναδικά αντιγηραντικά οφέλη.

Παρόλο που η μελέτη ήταν βραχυπρόθεσμη και με μικρό δείγμα, κομίζει επαρκή στοιχεία ότι ακόμη η αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα ακόμα και για μικρό διάστημα έχει μετρήσιμο αντίκτυπο στη βιολογική ηλικία. Ακόμα όμως και αν δεν μπορείτε ή διατίθεστε να εγκαταλείψετε εντελώς τα ζωικά τρόφιμα, αρκεί η ενσωμάτωση περισσότερων φυτικών επιλογών στη διατροφή σας για να μειωθεί ο ρυθμός της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.

Αποτελεσματική και στο αδυνάτισμα

Μια ακόμα αξιοσημείωτη παρατήρηση ήταν η μεγαλύτερη απώλεια βάρους για τη vegan ομάδα, γεγονός που πιθανότατα συνέβαλε στις αντιγηραντικές επιδράσεις που κατέγραψαν οι ερευνητές. Από τα γεύματα που παρείχε η επιστημονική εδβομάδα για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες της μελέτης, τα vegan περιείχαν λιγότερες θερμίδες.

Τέλος, οι ερευνητές επεσήμαναν τη σημασία της διατροφικής ενίσχυσης με συμπληρώματα για όσους ακολουθούν vegan διατροφή, καθώς οι ελλείψεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη B12, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιδράσεις στις βιολογικές διαδικασίες.