Αν ανήκετε σε αυτούς στους λάτρεις των λαχανικών τουρσί, ίσως θα πρέπει να αγαπήσετε -αν δεν το έχετε κάνει ήδη- και το ζουμί τους. Η πιστοποιημένη διαιτολόγος Shyla Cadogan εξηγεί σε πρόσφατο άρθρο της γιατί αξίζει να καταναλώνεται το υγρό που μένει στο βάζο, ακόμα και αν φαίνεται να υστερεί σε μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.

Καλή πηγή ηλεκτρολυτών

Μπορεί η αλμυρή του γεύση να μην είναι η πλέον ευχάριστη, οπότε προσπαθήστε να την αγνοήσετε για χάρη των άφθονων ηλεκτρολυτών που περιέχει, ιδίως αν κάθεστε πολλές ώρες στον ήλιο ή γυμνάζεστε και ιδρώνετε πολύ. «Το νάτριο και το κάλιο αφθονούν στο ζουμί του τουρσιού, το οποίο περιέχει επίσης ίχνη μαγνησίου. Το νάτριο είναι ο κύριος ηλεκτρολύτης που αποβάλλεται με τον ιδρώτα. Για τα μέγιστα οφέλη, προσπαθήστε να βρείτε μάρκες τουρσιών με βάση το ξύδι χωρίς πρόσθετες χρωστικές ουσίες» σημειώνει η Cadogan.

Απαραίτητο στη γυμναστική

Η Cadogan εμβαθύνει στη χρησιμότητα που έχει ο χυμός για όσους γυμνάζονται: «Το νάτριο είναι κρίσιμο για την ισορροπία των υγρών καθώς και για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Όλα αυτά βοηθούν το σώμα να ανακάμψει μετά από έντονη δραστηριότητα».

Χάρη στα στοιχεία που περιέχει, ο χυμός από τουρσί είναι αποτελεσματικός και στις μυϊκές κράμπες, που προκαλεί η ανεπάρκεια σε μέταλλα λόγω μειωμένης διατροφικής πρόσληψης ή έντονης εφίδρωσης. Σε αντίθεση, δε, με τα ενεργειακά ποτά, ο χυμός τουρσιού δεν είναι γεμάτος σάκχαρα. «Η γλυκόζη μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση και στην αναπλήρωση του γλυκογόνου μετά από μια δύσκολη προπόνηση, αλλά αν δεν είστε φαν της υπερβολικής ζάχαρης, ο χυμός από τουρσί είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Τα φρούτα είναι επίσης μια καλή επιλογή! Δεν περιέχουν μόνο φυσικά σάκχαρα, αλλά και νερό και ηλεκτρολύτες» εξηγεί η διαιτολόγος.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Το ζουμί από το τουρσί δεν είναι ακριβώς αθώο. Η υπερβολή, ειδικά αν συνοδεύεται από ανεπαρκή πρόσληψη μαγνησίου και καλίου, μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. «Γι’ αυτό, εάν ένα άτομο που δεν είναι δραστήριο και καταναλώνει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, θα συνιστούσα να αποφεύγει την κατανάλωση του χυμού από τουρσί απερίσκεπτα» επισημαίνει η ειδικός και προσθέτει ότι το κάλιο είναι εξίσου ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών και της υγιούς λειτουργίας των νεύρων και των μυών.

Κατά τ’ άλλα, κατά πόσο είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους εξαρτάται ουσιαστικά από τον τρόπο ζωής κάθε ατόμου. «Αν ιδρώνετε και γυμνάζεστε συχνά, θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την αναπλήρωση των μετάλλων σας, και ο χυμός τουρσιού θα μπορούσε να αποτελεί εξαιρετική επιλογή. Αν έχετε πρόβλημα με κατακράτηση υγρών, υπέρταση ή καρδιακά προβλήματα, πιθανότατα δεν είναι πολύ καλή ιδέα να το εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα» συμβουλεύει.

Και ένας (περίπου) μύθος

Σύμφωνα με έναν αστικό θρύλο, ο χυμός τουρσιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του hangover. Η ειδικός εξηγεί:

«Δεν υπάρχει εκτενής επιστημονική βιβλιογραφία για να υποστηρίξει την υπόθεση, αλλά αν το σκεφτείτε, έχει κάποια λογική. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση καθώς αυξάνει την παραγωγή ούρων και επιταχύνει την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση πονοκεφάλου και ναυτίας, τυπικά συμπτώματα του hangover. Η εστίαση στην ενυδάτωση και την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών θα μπορούσε, επομένως, να βοηθήσει στην ανάρρωση»

Διαβάστε επίσης:

Κράμπα μετά την προπόνηση: Τι να πιείτε για να ανακουφιστείτε

Κράμπες: Οι συνήθεις ύποπτοι μπορεί να είναι και γνωστά χάπια – 5 tips για να σταματήσουν άμεσα – Tρόφιμα που τις προλαμβάνουν

Έκζεμα: Μελέτη ενοχοποιεί το αλάτι για την εμφάνιση της δερματοπάθειας