Παρότι ζούμε σε μια χώρα με αυξημένη ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης D, της λεγόμενης βιταμίνης του ήλιου. Ο λόγος πίσω από αυτή την ανεπάρκεια κρύβεται και στον τρόπο ζωής: η εργασία στους εσωτερικούς χώρους, που έχει γίνει ο κανόνας, μειώνει την πρόσληψή της. Όταν βρισκόμαστε στον ήλιο, μια ουσία που ονομάζεται 7-DHC απορροφά τη βιταμίνη D στο δέρμα και ξεκινά τις απαραίτητες μετατροπές, έτσι ώστε το σώμα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτή τη θρεπτική ουσία.

Δε χρειάζεται, όμως, μόνο το σώμα την έκθεση στον ήλιο για να ενισχύσει την παραγωγή της βιταμίνης D. Σύμφωνα με τη διαπιστευμένη διατροφολόγο Shyla Cadogan, εάν τοποθετήσουμε τα μανιτάρια στον ήλιο, αυξάνεται δραστικά η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D. Άλλες τροφές που περιέχουν φυσικά τη βιταμίνη D είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, οι ρέγγες, ο τόνος και το συκώτι του βοδινού. Τα μανιτάρια είναι η επόμενη καλύτερη πηγή βιταμίνης D, μετά από τις παραπάνω ζωικές πηγές.

Πιο αναλυτικά, η βιταμίνη D2 προέρχεται από φυτικές πηγές, ενώ η βιταμίνη D3 από τις ζωικές πηγές. Η πρώτη μετατρέπεται σε βιταμίνη D3, αν και έρευνες έχουν δείξει ότι η δεύτερη είναι λίγο πιο αποτελεσματική για την αύξηση των συνολικών επιπέδων βιταμίνης D. Όπως όταν ο ήλιος χαϊδεύει το δέρμα σας, ενεργοποιείται η διαδικασία για την παραγωγή βιταμίνης D, ανάλογα τα μανιτάρια όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία, η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D2 αυξάνεται σημαντικά.

Ποια μανιτάρια να επιλέξετε

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών που χρησιμοποιούνται ανά τους αιώνες, λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους. Σήμερα, οι επιδράσεις τους έχουν μελετηθεί σε σχέση με τη θεραπεία του καρκίνου, της κατάθλιψης και της υπέρτασης.

Όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη D, έχει αποδειχθεί ότι τα μανιτάρια shiitake περιέχουν όχι μόνο βιταμίνη D2, αλλά και βιταμίνη D3, ακόμη και μια σπάνια μορφή βιταμίνης D που ονομάζεται βιταμίνη D4, όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου. Αντίστοιχα, και τα μανιτάρια πορτομπέλο έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν αυτή τη μοναδική μορφή βιταμίνης. Υπάρχει πολύ λίγη βιβλιογραφία σχετικά με τη βιταμίνη D4, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως διερευνάται η σχέση μεταξύ μανιταριών και υπεριώδους ακτινοβολίας.

Οι κατάλληλοι συνδυασμοί 

Δεδομένου ότι τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η προσθήκη μιας πηγής λιπαρών στο γεύμα, όπως το τυρί ή το ελαιόλαδο, μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της απορρόφησης της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί το λίπος για να απορροφηθεί αποτελεσματικά και αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς, προκειμένου το σώμα να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει όταν τη χρειάζεται.

Για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, κόψτε τα μανιτάρια σας σε φέτες πριν τα βγάλετε έξω στον ήλιο για να δημιουργήσετε μεγαλύτερη επιφάνεια. Εάν δεν έχετε το χρόνο, τοποθετήστε τα έξω με τα ελάσματά τους – το κάτω μέρος της «ομπρελίτσας» τους- προς τον ήλιο. Αφήνοντάς τα στον ήλιο για μόλις 15 λεπτά, ενώ ετοιμάζετε το υπόλοιπο γεύμα σας, είναι αρκετό για να έχετε ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα. Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε με αυτά την ίδια μέρα, απλά αποθηκεύστε τα για μελλοντική χρήση.

Εφόσον η επάρκεια της βιταμίνη D θεωρείται δύσκολη, η διατροφολόγος επισημαίνει ότι συμβουλές όπως οι παραπάνω, μπορούν να είναι εξαιρετικά ευεργετικές. Άλλωστε, η βιταμίνη D θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επομένως οι ελλείψεις της θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση διαφορετικών ασθενειών.

Διαβάστε επίσης:

Βιταμίνη D: Έξι πολύτιμα tips για να μην μας λείψει

Βιταμίνη D: Τα πέντε πλουσιότερα τρόφιμα

Άνοια: Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο