Δεν αλλάζει μόνο η διάθεσή μας το καλοκαίρι. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, οι διατροφικές μας συνήθειες διαφοροποιούνται εξίσου, σε μια προσπάθεια να βρούμε τροφές που θα μας ξεδιψάσουν και θα μας δροσίσουν. Μοιραία λοιπόν, το άναμμα του φούρνου έρχεται σε δεύτερη μοίρα -εφόσον δε θέλουμε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι- οδηγώντας σε μεγαλύτερη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

Έτσι, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, επιλέγουμε καθημερινά πιο υγιεινά τρόφιμα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι σαλάτες, με το διατροφικό παιχνίδι να αλλάζει ριζικά: από συνοδευτικό γεύματος, παίρνουν την περίοπτη θέση του κύριου γεύματος. Μαλακά φύλλα baby σπανακιού συναντιούνται με τη ρόκα και τα ντοματίνια, για να συμπληρωθούν από το βραστό αυγό ή τα ρεβίθια, μαζί με λίγα παξιμάδια ή κρουτόν και μια απαλή σως με μπαλσάμικο και μουστάρδα.

Έχουμε έτσι στο πιάτο μας ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, δροσιστικό και εύκολο στην προετοιμασία του, που μπορεί να μας συνοδεύσει στο σπίτι, στο γραφείο ή και στο εξοχικό, προσφέροντάς μας όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Εξάλλου, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά θεωρούνται μια υπερτροφή που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας παράλληλα το μικροβίωμα του εντέρου. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ασβέστιο, αλλά και αντιοξειδωτικά τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Σημασία όμως, έχει εκτός από το να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, να επιλέξουμε και τα φρεσκότερα προϊόντα, αυτά που θα μας φέρουν την αγνότητα του αγρού στο πιάτο.

Οι σαλάτες από το περιβόλι του Βεζύρογλου – και η μεγάλη τους ποικιλία – με τα Baby Φύλλα από τα αγροκτήματα της εταιρείας Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ  – Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου φέρνουν στο πιάτο μας συσκευασμένα φυλλώδη λαχανικά χωρίς καμία ειδική επεξεργασία ή διαδικασία πλυσίματος, διατηρώντας ασύγκριτη την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους, σαν να τα κόψαμε μόλις από τον κήπο μας!

Τι σημαίνει ποιότητα Βεζύρογλου

Με πάνω από 100 χρόνια εμπειρία στην οργανωμένη καλλιέργεια γης, η εταιρεία Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ  – Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου καλλιεργεί σήμερα φυλλώδη λαχανικά σε περισσότερα από 800 στρέμματα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με σεβασμό στην ενεργή βιωσιμότητα και αειφορία, αλλά και στη διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος.

Δεν πρόκειται, όμως, για μια απλή εξειδίκευση στην παραγωγή Baby Φύλλων. Εδώ και 110 χρόνια, η εταιρεία διακρίνεται για την καινοτομία της. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πρότυπα στην αγρο-οικονομία, εφαρμόζοντας την Ολοκληρωμένη Γεωργική Διαχείριση στα περιβόλια της. Αυτό το σύστημα διαχείρισης της ποιότητας στον πρωτογενή τομέα στοχεύει στην παραγωγή ασφαλών και υγιεινών αγροτικών προϊόντων με ορθολογική χρήση νερού, φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, μέσω πλήρως ελεγχόμενων και καταγεγραμμένων διαδικασιών, χωρίς να διαταράσσεται το περιβάλλον, τηρώντας όλες τις νομικές και ουσιαστικές απαιτήσεις και προδιαγραφές.

Παράλληλα, εφαρμόζεται ένα σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, από τον σπόρο στο χωράφι έως το συσκευαστήριο και τους πελάτες. Η εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση GLOBALGAP PLUS για τις προδιαγραφές Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, ISO 22000:2018 για τα συστήματα σωστής λειτουργίας του συσκευαστηρίου, υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων, καθώς και GRASP για την εφαρμογή ορθής κοινωνικής πρακτικής και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Αυτές οι πιστοποιήσεις είναι από την TUV HELLAS και αναγνωρίζονται διεθνώς.

«Κλειδί» η Ήπια Καλλιέργεια

Στις καλλιέργειες της εταιρείας Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ εφαρμόζεται η ήπια καλλιέργεια, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας και χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Αυτό περιλαμβάνει ένα σύνολο διαδικασιών και συστημάτων ελέγχου, που επιτυγχάνονται σε όλα τα στάδια μέσω συνεχούς παρακολούθησης από εξειδικευμένο προσωπικό και με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.

Ήπια καλλιέργεια σημαίνει εξοικονόμηση του νερού άρδευσης και στοχευμένη χρήση λιπασμάτων, με συνεχή και ενδελεχή έλεγχο. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται η χλωρολίπανση, με στόχο τη μείωση της χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων, τη μείωση των νιτρικών στα προϊόντα και τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Επιπλέον, γίνεται εκτεταμένη χρήση βιολογικών σκευασμάτων, ενώ παρακολουθούνται συνεχώς οι καλλιέργειες και γίνονται μόνο στοχευμένες εφαρμογές φυτοπροστασίας.

Ειδικά για τις καλλιέργειες, αυτές βρίσκονται μέσα σε θερμοκήπια και δικτυοκήπια με στόχο τη μείωση προσβολών από έντομα και τη μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Στη διαδικασία αυτή περιλαμβάνονται επίσης και συστήματα συλλογής, αποξήρανσης και οικολογικής απομάκρυνσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης του εδάφους, των αποστραγγιστικών τάφρων και του υπεδάφους.

Ήπια καλλιέργεια σημαίνει επίσης ότι, με στόχο τη διατήρηση της ποιότητας και της παραγωγικότητας του εδάφους, γίνεται εναλλαγή των ειδών στους αγρούς με τη διαδικασία της αμειψισποράς. Έτσι, μειώνονται οι ασθένειες του εδάφους και η ανάγκη φυτοπροστατευτικών εφαρμογών. Επιπλέον, θέτοντας ως στόχο τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έχει εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας στις στέγες των κτιρίων (net-metering). Τέλος, όλες οι συσκευασίες κατασκευάζονται από 100% ανακυκλώσιμο υλικό, με σεβασμό προς το περιβάλλον.

100% εγγυημένη φρεσκάδα 

Για να εξασφαλιστεί η φρεσκάδα των λαχανικών, καθώς και οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, θα πρέπει να διατηρούνται αναλλοίωτα μέχρι να φτάσουν στο πιάτο μας, σαν να τα κόψαμε μόλις από το μποστάνι μας. Αυτό αποτελεί και την εγγύηση της εταιρείας Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ: εφόσον κάθε στάδιο του προϊόντος, από τον σπόρο έως το πιάτο, ελέγχεται ενδελεχώς, εξασφαλίζεται η παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, διατηρώντας συγχρόνως την αγνότητά τους, χωρίς να υποβαθμίζεται η θρεπτική τους αξία.

Ειδικά για τη συσκευασία των Baby Φύλλων σαλάτας, αυτή γίνεται σε τέσσερις υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής, οι οποίες περιλαμβάνουν κόσκινα, ειδικούς οπτικούς σαρωτές και τράπεζες διαλογής για την απομάκρυνση ανεπιθύμητων φύλλων και ξένων υλών. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, τα Baby Φύλλα συγκομίζονται και συσκευάζονται αμέσως, χωρίς καμία επεξεργασία, προκειμένου να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς δεν πλένονται, δεν κόβονται, εξασφαλίζοντας έτσι την αναλλοίωτη φρεσκάδα τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα Baby Φύλλα δε χρειάζονται τροποποιημένο περιβάλλον μέσα στη συσκευασία για να παραμείνουν φρέσκα διατηρώντας υψηλή την ποιότητα και τη διατηρησιμότητα τους.

Η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων παίζει επίσης το δικό της μοναδικό ρόλο: αυτό σημαίνει ότι από από τον αριθμό σήμανσης των προϊόντων στα σακουλάκια μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ιστορία παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων, χρονικά και ποσοτικά, από τους αγρούς μέχρι το συσκευαστήριο και το τελικό σημείο πώλησης.

Έχοντας πλέον μεγάλη εξειδίκευση στην παραγωγή Baby Φύλλων σαλάτας, όλη η διαδικασία παραγωγής αλλά και η πολυετής αξιοπιστία της εταιρείας, η τεχνογνωσία, καθώς και το ειδικευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό εγγυώνται ότι έχει φτάσει στα χέρια μας ένα αγνό προϊόν.