Καθημερινά βιώνουμε όλο και εντονότερα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που απειλεί όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και την ίδια την ποιότητα της ζωής μας. Η προστασία του πλανήτη και η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο επιτακτικές. Πρόκειται για μια αναγκαιότητα που μας αφορά όλους, εάν θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές έναν βιώσιμο πλανήτη.

Ένας τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι και μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές. Επιλέγοντας μια πιο βιώσιμη διατροφή -που θα περιλαμβάνει δηλαδή περισσότερα φρέσκα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και όσπρια – μπορούμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Κομβικό σημείο στην υγιεινή διατροφή αποτελούν τα σαλατικά και τα φρούτα, τα οποία δε θα πρέπει να λείπουν από τα καθημερινά μας γεύματα. Η μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως την προστασία από χρόνιες ασθένειες, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται πιο σημαντικό από ποτέ να υιοθετήσουμε μια υπεύθυνη στάση ζωής, μέσα από τις επιλογές μας, με στόχο τη συνολική μας υγεία, αλλά και την υγεία του πλανήτη. Πώς, όμως, θα το καταφέρουμε, όταν απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τη φρεσκάδα των πρώτων υλών και την αγνότητα του χωραφιού; Αφού λοιπόν είναι δύσκολο να πάμε στο περιβόλι ή να καλλιεργήσουμε τα δικά μας φρέσκα λαχανικά, ας τα αφήσουμε να έρθουν αυτά σε εμάς, με αναλλοίωτη την ποιότητά τους.

Οι σαλάτες με τα Baby Φύλλα από τα αγροκτήματα της εταιρείας Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ  – Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου φέρνουν στο πιάτο μας συσκευασμένα φυλλώδη λαχανικά χωρίς καμία ειδική επεξεργασία ή διαδικασία πλυσίματος, διατηρώντας ασύγκριτη την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους, σαν να τα κόψαμε μόλις από τον κήπο μας!

Από το χωράφι στο πιάτο

Έχοντας περισσότερα από εκατό χρόνια εμπειρία στην οργανωμένη καλλιέργεια γης, η εταιρεία Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ  – Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου καλλιεργεί σήμερα φυλλώδη λαχανικά σε περισσότερα από 800 στρέμματα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, με σεβασμό στην ενεργή βιωσιμότητα και αειφορία, αλλά και στη διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος.

Δεν πρόκειται, όμως, για μια απλή εξειδίκευση στην παραγωγή Baby Φύλλων. Εδώ και 110 χρόνια γράφει ιστορία στην καινοτομία. Έτσι, σήμερα, αποτελεί μια από τις εταιρείες πρότυπο στην αγρο-οικονομία, η οποία εφαρμόζει στα περιβόλια της την Ολοκληρωμένη Γεωργική Διαχείριση (Integrated Crop Management), ένα σύστημα διαχείρισης της ποιότητας στον πρωτογενή τομέα που στοχεύει στην παραγωγή ασφαλών και υγιεινών αγροτικών προϊόντων, με ορθολογική χρήση νερού, φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, με πλήρως ελεγχόμενες και καταγεγραμμένες διαδικασίες, χωρίς να διαταραχθεί το περιβάλλον, με τήρηση όλων των νομικών αλλά και ουσιαστικών απαιτήσεων και προδιαγραφών.

Αντίστοιχα, τηρείται ένα σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, από τον σπόρο στο χωράφι έως το συσκευαστήριο και τους πελάτες. Η εταιρεία κατέχει πιστοποίηση GLOBALGAP PLUS για τις προδιαγραφές Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, ISO 22000:2018 για τα συστήματα σωστής λειτουργίας του συσκευαστηρίου, υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων καθώς και GRASP για την εφαρμογή ορθής κοινωνικής πρακτικής και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Τα τρία συστήματα είναι πιστοποιημένα από την TUV HELLAS και είναι αναγνωρισμένα σε όλο τον κόσμο.

Η σημασία της ήπιας καλλιέργειας 

Η διαφύλαξη του αγρο-περιβαλλοντικού οικοσυστήματος αποτελεί δέσμευση της εταιρείας Α. Βεζύρογλου & ΣΙΑ ΕΕ  – Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου με στόχο την ενεργή βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό, ακολουθείται η ήπια καλλιέργεια, με στόχο να προσφέρει προϊόντα με μεγάλη θρεπτική αξία, αλλά και ταυτόχρονα χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Πρόκειται για ένα σύνολο διαδικασιών και συστημάτων ελέγχου που επιτυγχάνεται σε όλα τα στάδια με τη συνεχή παρακολούθηση πεδίου από εξειδικευμένο προσωπικό και μέσω της προηγμένης τεχνολογίας.

Κατά την άρδευση, γίνεται καθολική χρήση συστήματος σταγόνων και μικροεκτοξευτήρων για την εξοικονόμηση νερού άρδευσης. Έπειτα, στη διαδικασία της λίπανσης, πραγματοποιούνται συνεχείς αναλύσεις εδάφους και μόνο στοχευμένη χρήση λιπασμάτων. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται η χλωρολίπανση, με στόχο τη μείωση της χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων, μείωση των νιτρικών στα προϊόντα και βελτίωση της ποιότητας του εδάφους.

Οι καλλιέργειες βρίσκονται μέσα σε θερμοκήπια και δικτυοκήπια με στόχο τη μείωση προσβολών από έντομα και τη μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Γίνεται επίσης εκτεταμένη χρήση βιολογικών σκευασμάτων, ενώ παρακολουθούνται συνεχώς οι καλλιέργειες και γίνονται μόνο στοχευμένες εφαρμογές φυτοπροστασίας. Στη διαδικασία αυτή περιλαμβάνονται επίσης και συστήματα συλλογής, αποξήρανσης και οικολογικής απομάκρυνσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων με σκοπό τη μείωση της επιβάρυνσης του εδάφους, των αποστραγγιστικών τάφρων και του υπεδάφους.

Με τη διαδικασία της αμειψισποράς, γίνεται εναλλαγή των ειδών στους αγρούς με στόχο τη διατήρηση της ποιότητας και της παραγωγικότητας του εδάφους, τη μείωση των ασθενειών εδάφους και τη μείωση ανάγκης φυτοπροστατευτικών εφαρμογών. Θέτοντας ως στόχο τη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, έχει εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας στις στέγες των κτιρίων (net-metering). Τέλος, όλες οι συσκευασίες κατασκευάζονται από 100% ανακυκλώσιμο υλικό, με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Ασύγκριτη ποιότητα κάθε μέρα

Εφαρμόζοντας τις παραπάνω πρακτικές στο αγρόκτημα, σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία «από το χωράφι στο ράφι» λόγω της κάθετης παραγωγής, που επιτρέπει την πλήρη ιχνηλασιμότητα των πρώτων υλών και την σύνδεση τους με τα παραγόμενα τελικά προϊόντα, εξασφαλίζεται η άριστη ποιότητα των προϊόντων. Την ποιότητα και την ασφάλειά τους εγγυώνται επίσης το ειδικευμένο εργατικό προσωπικό και οι έμπειροι γεωπόνοι της εταιρείας, καθώς και το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα για τα Baby Φύλλα σαλάτας, η συσκευασία τους γίνεται σε τέσσερις υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής, οι οποίες περιλαμβάνουν κόσκινα, ειδικούς οπτικούς σαρωτές και τράπεζες διαλογής για την απομάκρυνση ανεπιθύμητων φύλλων και ξένων υλών. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, τα Baby Φύλλα συγκομίζονται και συσκευάζονται αμέσως, χωρίς καμία επεξεργασία, προκειμένου να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς δεν πλένονται, δεν κόβονται , εξασφαλίζοντας έτσι την αναλλοίωτη φρεσκάδα τους. 

Με αυτόν τον τρόπο, τα Baby Φύλλα δε χρειάζονται τροποποιημένο περιβάλλον μέσα στη συσκευασία για να παραμείνουν φρέσκα διατηρώντας υψηλή την ποιότητα και τη διατηρησιμότητα τους. Έτσι, εξασφαλίζεται η ποιότητα και η φρεσκάδα τους, σα να κόψατε τα φύλλα μόλις από το περιβόλι.

Τρεις λόγοι που κάνουν τις σαλάτες Βεζύρογλου να υπερέχουν

Υψηλή ποιότητα: Ως κάθετη μονάδα παραγωγής, κάθε στάδιο του προϊόντος, από τον σπόρο έως το πιάτο, ελέγχεται ενδελεχώς, εξασφαλίζοντας την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, διατηρώντας συγχρόνως την φρεσκάδα τους. Η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων παίζει επίσης το δικό της ξεχωριστό ρόλο: αυτό σημαίνει ότι από από τον αριθμό σήμανσης των προϊόντων στα σακουλάκια μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ιστορία παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων, χρονικά και ποσοτικά, από τους αγρούς μέχρι το συσκευαστήριο και το τελικό σημείο πώλησης.

Ειδικότητα στα Baby Φύλλα: Έχοντας πλέον μεγάλη εξειδίκευση στην παραγωγή Baby Φύλλων σαλάτας, όλη η διαδικασία παραγωγής αλλά και η πολυετή αξιοπιστία της εταιρείας, η τεχνογνωσία, καθώς και το ειδικευμένο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό εγγυώνται ότι έχει φτάσει στα χέρια μας ένα αγνό προϊόν.

Δεν πλένονται: Η προσεκτική διαλογή και η μικρότερη επεξεργασία των πρώτων υλών προσφέρει μοναδική φρεσκάδα και υψηλή ποιότητα. Το ότι δεν πλένονται τα μικροσκοπικά Baby φύλλα σαλάτας σημαίνει πως συσκευάζονται αμέσως μετά τη συγκομιδή τους, διατηρώντας ακέραιη τη θρεπτική τους αξία και τη διατηρησιμότητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι και το περιβάλλον της συσκευασίας τους δε χρειάζεται κάποια ειδική επεξεργασία ή τροποποίηση.