Ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s εντόπισαν και αξιολόγησαν τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από τον μικρότερο κατά 23% κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο στις Αμερικανίδες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Αν και τα οφέλη του συγκεκριμένου διατροφικού μοτίβου για την υγεία έχουν επισημανθεί από πολλές μελέτες, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία από μακροχρόνιες μελέτες στις ΗΠΑ και περιορισμένη γνώση για τις προστατευτικές ιδιότητες έναντι του πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital, μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham, παρακολούθησαν πάνω από 25.000 αρχικά υγιείς Αμερικανίδες για μια περίοδο έως 25 χρόνων. Πέρα από τον έως και 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία, διαπίστωσαν σημαντικά οφέλη για τη σχετιζόμενη με καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο θνησιμότητα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA.

Αλλαγές σε επίπεδο βιοδεικτών

Οι ερευνητές αξιολόγησαν περίπου 40 βιοδείκτες, που αντιπροσωπεύουν διάφορα βιολογικά μονοπάτια, και κλινικούς παράγοντες κινδύνους και εντόπισαν βιολογικές αλλαγές που πιθανώς να εξηγούν τα ευρήματα. Επρόκειτο για αλλαγές σε βιοδείκτες του μεταβολισμού, της φλεγμονής, της αντίστασης στην ινσουλίνη κ.α..

Οι βιοδείκτες του μεταβολισμού και της φλεγμονής είχαν την ισχυρότερη επίδραση, ακολουθούμενοι από τους σχετιζόμενους με λιποπρωτεΐνες πλούσιες σε τριγλυκερίδια, με την παχυσαρκία και με την αντίσταση στην ινσουλίνη. Άλλα βιολογικά μονοπάτια που σχετίζονταν με τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλύσου (BCAA)α, τις λιποπρωτεΐνες υψηλής και χαμηλής πυκνότητας, το σάκχαρο στο αίμα και την υπέρταση, είχαν μικρότερη επίδραση.

«Η έρευνά μας παρέχει σημαντική γνώση σε επίπεδο δημόσιας υγείας· ακόμη και μικρές αλλαγές σε καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες -ιδιαίτερα αυτούς που συνδέονται με τους μεταβολίτες, τη φλεγμονή, τις πλούσιες σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεΐνες, την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη- μπορούν να αποφέρουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη, ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Shafqat Ahmad, PhD, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλας στη Σουηδία και ερευνητής στο Κέντρο Μεταβολομικής Λιπιδίων και στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Brigham and Women’s.

Μολονότι πρόκειται για μελέτη μεγάλης κλίμακας και διάρκειας παρακολούθησης, οι συγγραφείς αναφέρθηκαν στους περιορισμούς της, όπως το πληθυσμιακό δείγμα, που επικεντρώθηκε σε μεσήλικες και υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου γυναίκες υγειονομικούς, καθώς και η χρήση αυτοαναφορικών εργαλείων όπως τα ερωτηματολόγια περί τη διατροφή, το ύψος, το βάρος και την αρτηριακή πίεση.

Η μεσογειακή διατροφή

«Για τις γυναίκες που θέλουν να ζήσουν περισσότερο, η μελέτη μας συστήνει να προσέχουν τη διατροφή τους! Τα καλά νέα είναι ότι η τήρηση ενός μεσογειακού διατροφικού προτύπου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση περίπου 25% του κινδύνου θανάτου για περισσότερα από 25 χρόνια, με όφελος τόσο ως προς τη θνησιμότητα από καρκίνο όσο και από καρδιαγγειακές παθήσεις, τις κύριες αιτίες θανάτου στις γυναίκες (και τους άνδρες) στις ΗΠΑ και παγκοσμίως», δήλωσε η κύρια συγγραφέας Samia Mora, MD, καρδιολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Μεταβολομικής Λιπιδίων στο Brigham and Women’s.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται εν πολλοίς σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης (ξηροί καρποί, σπόροι, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια). Το ελαιόλαδο (συνήθως εξαιρετικά παρθένο) αποτελεί βασική πηγή λιπαρών, με τα ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά, αυγά και αλκοόλ να περιορίζονται σε μέτριες ποσότητες, ενώ γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας σχεδόν αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης:

Η νο1 δίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους και το κορυφαίο διατροφικό πρότυπο στον κόσμο

Ψάρια και θαλασσινά: Ποια είναι τα πιο θρεπτικά; Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ απαντά

Τα ψάρια που πρέπει να βάλουμε άμεσα στο πιάτο μας για περισσότερο ασβέστιο και ιώδιο