Πριν τις φριτέζες αέρος, όλοι πίναμε νερό στο όνομα μιας άλλης συσκευής που προσέφερε μεγάλη ευκολία στο ζέσταμα των φαγητών: στον φούρνο μικροκυμάτων. Μέχρι και σήμερα, ο φούρνος μικροκυμάτων δε λείπει από σχεδόν καμία κουζίνα, καθώς μας επιτρέπει να αναθερμάνουμε το φαγητό μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, αλλά και να ξεπαγώσουμε στη στιγμή το κρέας. Πόσο όμως επηρεάζεται η ποιότητα των τροφίμων; Μέχρι σήμερα πολλά έχουν γραφτεί και η διαιτολόγος, Shyla Cadogan, επιχειρεί να τα αποδομήσει, αποκαλύπτοντας πόσο αλλοιώνονται στην πραγματικότητα τα θρεπτικά συστατικά.
Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το μαγείρεμα με οποιαδήποτε μέθοδο, είτε πρόκειται για τηγάνισμα, βράσιμο ή τηγάνισμα, θα επηρεάσει με κάποιο τρόπο τη σύνθεση των θρεπτικών συστατικών, ακόμα και ο τρόπος που θα κόψουμε τα λαχανικά. Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα που απορροφώνται από τα διάφορα μόρια του φαγητού. Με αυτόν τον τρόπο, τα μόρια πάλλονται παράγοντας θερμότητα για να ζεστάνουν το φαγητό από μέσα προς τα έξω. Τα κύματα που χρησιμοποιούνται συνήθως εμπίπτουν σε ένα συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων προκειμένου να προκληθεί η αντίδραση.
Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι το βράσιμο και το μπλανσάρισμα των λαχανικών καταστρέφει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενώ μια μελέτη αντίθετα έδειξε ότι ο φούρνος μικροκυμάτων δεν είχε τόσο ισχυρό αντίκτυπο. Μάλιστα, υπάρχουν και μερικά θρεπτικά συστατικά που ο φούρνος μικροκυμάτων έχει αποδειχθεί ότι τα διατηρεί. Συνεπώς, οι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες δεν αλλάζουν ούτε χάνονται λόγω των μικροκυμάτων, επειδή αυτά παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα.
Δεδομένου ότι τα μικροκύματα συνήθως ζεσταίνουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και απαιτούν λιγότερο χρόνο για την προετοιμασία των τροφίμων σε σχέση με άλλες μεθόδους, αυτό συμβάλλει στην αποφυγή υπερβολικής απώλειας θρεπτικών συστατικών. Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι η περιεκτικότητα σε νάτριο, κάλιο και φώσφορο διατηρήθηκε μετά τον φούρνο μικροκυμάτων. Τρόφιμα όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα περιέχουν αντιοξειδωτικά, δηλαδή β-καροτένιο, τα οποία απορροφώνται καλύτερα μετά το μαγείρεμα.
Το ίδιο ισχύει και για το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει στις ντομάτες. Υπάρχουν κάποιες μετατοπίσεις των ενζύμων που συμβαίνουν επειδή η τεχνολογία προκαλεί δόνηση των μορίων νερού στα τρόφιμα. Αυτό όμως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε μέθοδο μαγειρέματος που περιλαμβάνει τη θερμότητα. Αυτό συμβαίνει επίσης στις βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη και το φυλλικό οξύ, καθώς η απώλεια θρεπτικών συστατικών πραγματοποιείται όταν υπάρχει υψηλή θερμοκρασία.
Πόσο μας βλάπτει να καθόμαστε μπροστά;
Για την ακτινοβολία, έχουν επίσης ειπωθεί πολλά. Σύμφωνα, όμως, με τη διαιτολόγο, εάν στεκόμαστε μπροστά από έναν φούρνο μικροκυμάτων κατά τη χρήση του θεωρείται γενικά ασφαλές λόγω των αυστηρών προτύπων ασφαλείας που πρέπει να τηρούν οι κατασκευαστές. Αυτό σημαίνει πως βάσει κατασκευής αποτρέπεται η διαρροή ακτινοβολίας προς τα έξω. Παρόλο που οι επιπλοκές από την ακτινοβολία των μικροκυμάτων είναι σπάνιες, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξακολουθεί να συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην στέκονται κοντά σε περίπτωση που υπάρχει διαρροή ή βλάβη που δεν μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι.
Καταληκτικά, εάν ο φούρνος μικροκυμάτων χρησιμοποιείται ορθά δε θα αλλοιώσει την ποιότητα των τροφίμων, ούτε και θα επηρεάσει την υγεία σας συνολικά.
Στον ατμό ή βραστά; Πότε τα λαχανικά δεν «χάνουν» βιταμίνες
Εννέα λαχανικά που μας ωφελούν περισσότερο μαγειρεμένα και όχι ωμά
Μπρόκολο: Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση