Τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, λόγω των βιταμινών που περιέχουν, θεωρούνται σημαντικά για τη συνολικά εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Υπάρχει, ωστόσο, η αντίληψη ότι τέτοια λαχανικά, όπως η λαχανίδα ή το μπρόκολο, θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε έναν επικίνδυνο συνδυασμό, όταν καταναλώνονται παράλληλα με αντιπηκτικές αγωγές και ειδικότερα λόγω της βιταμίνης Κ που περιέχουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Shyla Cadogan, το θέμα δεν είναι ο διατροφικός αποκλεισμός τους, αλλά η συνέπεια στην κατανάλωσή τους και στην ποσότητα.
Η βιταμίνη Κ είναι πλούσια σε λαχανικά, όπως το kale, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Πρόκειται για ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που δεν θα πρέπει να λείπει από το πρόγραμμα διατροφής, ακόμα κι αν λαμβάνετε τις αντιπηκτικές αγωγές.
Τα αντιπηκτικά εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα και χορηγούνται συνήθως σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή ή μετά την αντικατάσταση βαλβίδας καρδιάς ή μετά από μια καρδιακή προσβολή. Ο λόγος που εξετάζονται με την ταυτόχρονη κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι επειδή το σώμα χρησιμοποιεί τη βιταμίνη Κ, προκειμένου να ενισχύσει την πήξη του αίματος. Η βαρφαρίνη είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιπηκτικό που εμποδίζει ένα στάδιο που εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ κατά την παραγωγή του παράγοντα πήξης. Για το λόγο αυτό, η συνεχής κατανάλωση βιταμίνης Κ είναι σημαντική. Συνεπώς, ο οργανισμός χρειάζεται μια σωστή ισορροπία τόσο της βιταμίνης όσο και του φαρμάκου. Επιπλέον, δεν αλληλεπιδρούν όλα τα αντιπηκτικά με τη βιταμίνη Κ, οπότε είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Μάλιστα, σε συνεργασία με το γιατρό σας, θα μπορούσατε να καταλήξετε σε αλλαγές, προκειμένου να προσαρμόσετε τη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με τις ανάγκες σας. Η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών, είτε για να διαφοροποιήσετε τη διατροφή σας είτε για να δοκιμάσετε νέα τρόφιμα, μπορεί να επηρεάσει τις αλληλεπιδράσεις της βιταμίνης Κ και των αντιπηκτικών. Για παράδειγμα, εάν συνήθως τρώτε μια μερίδα λάχανο μερικές ημέρες την εβδομάδα, προσπαθήστε να παραμείνετε σε αυτή την ποσότητα.
Συμπερασματικά, η ειδικός συνιστά να μην διακόψετε τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Κ ενώ λαμβάνετε αντιπηκτικές θεραπείες. Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και άλλα λαχανικά που είναι πλούσια στη βιταμίνη Κ εξακολουθούν να έχουν πολύτιμη θέση στη διατροφή σας. Όμως, είναι σημαντικό να ενημερώνετε το γιατρό σας σχετικά με τις διατροφικές σας συνήθειες και για τυχόν αλλαγές που επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε, παράλληλα με τη λήψη των αγωγών.
Μπρόκολο: Σε πόσα λεπτά μαγειρέματος χάνει την αντικαρκινική του δράση
Γιατί ορισμένοι βρίσκουν το μπρόκολο και το λάχανο πολύ πικρά
Τα λαχανικά που κρατούν μακριά έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο