*Γράφει η κ. Φλώρα Λουκιανού, Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος
Αν έχετε προσπαθήσει και εσείς να ρυθμίσετε το βάρος σας, σίγουρα θα έχετε σκεφτεί ότι ο μεταβολισμός επηρεάζει την προσπάθεια και το αποτέλεσμά της.
Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει όλες τις λειτουργίες του. Ο μεταβολισμός είναι το άθροισμα τριών επιμέρους συστατικών. Αυτά είναι:
• Βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR): Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι οι θερμίδες που καταναλώνει ο οργανισμός μας καθημερινά, με σκοπό να πραγματοποιήσει όλες τις ζωτικές του λειτουργίες
• Θερμογένεση λόγω άσκησης: Αφορά τις θερμίδες που δαπανώνται μέσω της άσκησης
• Τροφογενής θερμογένεση: Είναι οι θερμίδες δηλαδή που καίμε όταν μεταβολίζουμε την τροφή που έχουμε καταναλώσει.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον μεταβολισμό
Ο μεταβολισμός μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως :
• Το φύλο
• Το ύψος και το βάρος
• Την ηλικία και το στάδιο της ανάπτυξης
• Τη σύσταση του σώματος (μυϊκή μάζα και λίπος)
• Τα γονίδια
• Τη συνολική κατάσταση της υγείας
• Την ορμονική κατάσταση.
Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας;
Σίγουρα ο μεταβολισμός μας μπορεί να αλλάξει και να βελτιωθεί κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας;
Μπορούμε να αλλάξουμε τον μεταβολισμό μας αλλάζοντας τη σύσταση του σώματός μας. Ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά πιο ενεργός από τον λιπώδη ιστό, δηλαδή χρειάζεται περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το λίπος. Επομένως, όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχει το σώμα μας, τόσο περισσότερο λειτουργεί ο μεταβολισμός.
Για να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα:
- Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας. Ειδικά οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, ιμάντες ή με το βάρος του σώματος, καθώς και η γυμναστική υψηλής έντασης βοηθούν στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
- Δίνουμε έμφαση στην πρωτεϊνική μας πρόσληψη, μιας και οι πρωτεΐνες είναι το δομικό συστατικό των μυών.
- Αποφεύγουμε τις στερητικές δίαιτες. Οι διατροφές που μειώνουν πολύ απότομα τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά, οδηγούν τον οργανισμό σε μείωση των καύσεών του και τελικά, επιβραδύνουν τον μεταβολισμό.
- Αυξάνουμε τη συχνότητα των γευμάτων που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Η κατανάλωση μικρών και τακτικών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και κυρίως τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες μπορεί να ρυθμίσει το βιολογικό μας ρολόι, να βελτιώσει το αίσθημα της πείνας και να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.
- Κοιμόμαστε καλά και επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, αλλά και μείωση του μεταβολισμού. Ένας ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι πολύ σημαντικός και μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του μεταβολισμού.
- Κρατάμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Έχει φανεί ότι ο μεταβολισμός μπορεί να μειωθεί σε περίπτωση αφυδάτωσης.
- Δε χρειάζεται να αναζητάμε θαυματουργά τρόφιμα και ροφήματα για την ενίσχυση του μεταβολισμού μας. Οι παραπάνω αλλαγές είναι αρκετές για να βελτιώσουν τη λειτουργία του.
Διαβάστε επίσης:
Μεταβολισμός: Πέντε τρόποι να τον κάνουμε πιο γρήγορο
Μεταβολισμός: Έτσι δεν θα «γεράσει» μετά τα 35
Μεταβολισμός: Ο σίγουρος τρόπος για περισσότερες καύσεις και λιγότερο λίπος