Είναι ευρέως γνωστό ότι οι βασικοί πυλώνες ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, ο καλός ύπνος και η ενυδάτωση. Οι παράγοντες αυτοί υποστηρίζουν, επίσης, το μικροβίωμα του εντέρου, τον σύνθετο μικροβιακό πληθυσμό που ζει στο πεπτικό σύστημα και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία. Αυτές οι επιλογές του τρόπου ζωής είναι κομβικές για την υγεία του μικροβιώματος, υπάρχουν όμως κι άλλα πράγματα που πρέπει να κάνετε, εάν θέλετε να διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία του εντέρου, όπως επισημαίνουν σε σχετικό τους άρθρο στο The Conversation οι ειδικοί του Quadram Institute, Rosie Young, Mariam Gamal El-Din και Yang Yue.
Δίνοντας έναν βασικό ορισμό για το υγιές έντερο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να αποτελείται από ένα ποικίλο φάσμα μικροβίων και να χαρακτηρίζεται από έναν αποτελεσματικό εντερικό φραγμό.
Η σημασία της διατροφής
Η διατροφή φαίνεται να διαδραματίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην εντερική υγεία. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς) και πολυφαινόλες (που εμπεριέχονται κυρίως στα φυτικά τρόφιμα) προάγουν την εντερική υγεία, ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, πρόσθετα και σάκχαρα μπορούν να την βλάψουν. Αποφύγετε, λοιπόν, την κατανάλωση πολλών εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Έχει διαπιστωθεί ότι οι γαλακτωματοποιητές (λεκιθίνη, ξανθάνη, μονογλυκερίδια/ διγλυκερίδια), ένα κοινό πρόσθετο στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτά τα πρόσθετα είναι επίσης κοινά στα συμπληρώματα πρωτεΐνης, η δημοτικότητα των οποίων αυξάνεται σταθερά από το 2000, ιδίως μεταξύ όσων γυμνάζονται και επιθυμούν να ενισχύσουν τον σωματικό τους όγκο. Οι ειδικοί κατανοούν ότι είναι δύσκολο να αποφύγετε εντελώς αυτά τα τρόφιμα, συστήνουν ωστόσο να προσπαθήσετε να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.
Ο ρόλος των πρεβιοτικών και προβιοτικών
Παράλληλα, ενισχύστε την πρόσληψη πρεβιοτικών και προβιοτικών, συστατικών γνωστών για τις προστατευτικές τους ιδιότητες σε ό,τι αφορά στην υγεία του εντέρου. Οι φυτικές ίνες αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πρεβιοτικού, που διεγείρει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο παχύ έντερο. Οι επίσημες οδηγίες συστήνουν την κατανάλωση 30 γραμμαρίων ημερησίως για τους ενήλικες και 15-25 γραμμαρίων για τα παιδιά.
Τα προβιοτικά (ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες), από την άλλη, εντοπίζονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, ροφήματα και συμπληρώματα διατροφής. Το γιαούρτι, το τυρί, το ξινολάχανο, το kimchi και προϊόντα σόγιας, όπως το tempeh και το miso, είναι παραδείγματα τέτοιων τροφίμων, που όχι μόνο υποστηρίζουν την ισορροπία των εντερικών βακτηρίων, αλλά περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Το πόσο συχνά τρώτε μπορεί να επηρεάσει εξίσου την υγεία του εντέρου. Η νηστεία επιτρέπει την αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου και μειώνει τη φλεγμονή.
Οι παρενέργειες των αντιβιοτικών
Τα φάρμακα επηρεάζουν τη λειτουργία του εντέρου με πολλούς τρόπους. Είναι γνωστό ότι τα αντιβιοτικά βλάπτουν το μικροβίωμα του εντέρου, εξοντώνοντας, εκτός από τα βλαβερά, και τα ωφέλιμα βακτήρια και ενισχύοντας την πιθανότητα εμφάνισης γαστρεντερικών προβλημάτων. Παράλληλα, μειώνουν την ανοσία, ειδικά μετά από παρατεταμένη χρήση. Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού για τη λήψη αντιβιοτικών και συμβουλευτείτε τον για τυχόν αλλαγές εάν παρατηρήσετε ύποπτα συμπτώματα.
Εάν μια φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της υγείας σας και δεν μπορείτε να την διακόψετε, υπάρχουν κι άλλες στρατηγικές για να διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Δώστε προτεραιότητα στον καλό ύπνο και τη διαχείριση των επιπέδων άγχους και ενισχύστε την πρόσληψη πρεβιοτικών και προβιοτικών, ώστε να μειώσετε τις επιπτώσεις των φαρμάκων. Πριν από τη λήψη ενός συμπληρώματος προβιοτικών, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας ενημερώσει σχετικά με το αν κάποιο προϊόν αλληλεπιδρά αρνητικά με τη φαρμακευτική αγωγή.
Συνολικά, η σωστή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος, η διαχείριση του άγχους και η συζήτηση με το γιατρό πριν την έναρξη οποιουδήποτε νέου συμπληρώματος είναι το κλειδί για τη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος.
Διαβάστε ακόμη:
«Καλά» μικρόβια δεν έχει μόνο το έντερο – Πού αλλού τα βρίσκουμε και πόσο ωφέλιμα είναι
Οκτώ σημάδια SOS που αποκαλύπτουν ότι το έντερο έχει πρόβλημα
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η ανατρεπτική θεωρία που εξηγεί τα συμπτώματα