Ο λιναρόσπορος, ένας διατροφικός «θησαυρός» για την ανθρώπινη υγεία, θα μπορούσε να ενταχθεί στο οπλοστάσιο κατά της μάχης του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα μελέτη που δημοσιεύεται στο Microbiology Spectrum.
Τα πειράματα ερευνητών από τον Καναδά και τη Νεμπράσκα σε θηλυκά ποντίκια έδειξαν ότι οι λιγνάνες του λιναρόσπορου, μια ένωση που υπάρχει σε τρόφιμα και ποτά πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί, το φαγόπυρο, η βρώμη, η σίκαλη, το σιτάρι, ο καφές, το τσάι και το κρασί, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μέσω ενός μηχανισμού που εμπλέκει το εντερικό μικροβίωμα και τα miRNAs του μαζικού αδένα, μια κατηγορία μικρών μορίων RNAs που έχουν σχετιστεί με διάφορους τύπους καρκίνου όπως του μαστού.
Τα ευρήματα, σχολιάζουν οι ερευνητές, θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για νέες διατροφικές παρεμβάσεις πρόληψης της συχνότερης κακοήθειας στις γυναίκες. Η Δρ Elena M Comelli, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε: «Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, το μικροβίωμα θα γίνει νέος στόχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού μέσω διαιτητικής παρέμβασης».
Ο ρόλος του μικροβιώματος
Στο πλαίσιο της πειραματικής διαδικασίας, χορηγήθηκε στα ποντίκια ένα διάλυμα λιγνανών λιναρόσπορου για τρεις εβδομάδες. Οι ερευνητές παρατήρησαν μια αντίδραση στο τυφλό, το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου που το ενώνει με το τελικό τμήμα του λεπτού, κατά την οποία οι λιγνάνες ώθησαν το εντερικό μικροβίωμα να αποστείλει ειδικά σήματα στα miRNAs των μαζικών αδενών που σχετίστηκαν με μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκινικών μαστοκυττάρων.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Δρ Jennifer Auchtung, επίκουρης καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα που συμμετείχε στην έρευνα, «στη μελέτη διαπιστώσαμε συσχετίσεις μεταξύ της ενισχυμένης με λιναρόσπορο διατροφής, της σύνθεσης του μικροβιώματος του τυφλού και των προφίλ των μορίων miRNA στον μαζικό αδένα που ρυθμίζουν πολλά μονοπάτια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην ογκογένεση».
Πρόσθεσε πως πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη που αναδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον ρόλο της διατροφής και της μικροχλωρίδας τους γαστρεντερικού στην εμφάνιση καρκίνου.