Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη – η πιο άφθονη το σώμα. Βρίσκεται στους μύες, τα οστά, τους τένοντες, τους συνδέσμους, τα όργανα, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, την εντερική επένδυση, τα μαλλιά και άλλους συνδετικούς ιστούς.
«Το σώμα σας δε σταματά να παράγει κολλαγόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Τα προϊόντα για την ενίσχυση των επιπέδων κολλαγόνου μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά πρέπει πρώτα να εξετάσετε αν το σώμα σας όντως χρειάζεται περισσότερο» διευκρινίζει η δρ Elizabeth Bradley, ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Λειτουργικής Ιατρικής της Cleveland Clinic.
Αν και δεν μπορεί να εκτιμηθούν τα επίπεδά του, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να αποκαλύψουν ότι υπάρχει έλλειψη κολλαγόνου, όπως:
- οι ρυτίδες και η χαλαρότητα στο δέρμα
- οι σκληρότεροι, λιγότερο εύκαμπτοι τένοντες και σύνδεσμοι
- ο πόνος στις αρθρώσεις ή οστεοαρθρίτιδα λόγω φθαρμένου χόνδρου
- η αποδυνάμωση των μυών
- γαστρεντερικά προβλήματα λόγω λέπτυνσης της επένδυσης του πεπτικού σας συστήματος.
«Εκτός από τη γήρανση, ο κυριότερος λόγος που οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετό κολλαγόνο είναι η κακή διατροφή. Το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο αν δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία» παρατηρεί η Δρ Bradley.
Ακολουθούν μερικές από τις τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου:
Ζωμός κρέατος
Ο σαν χυλός ζωμός που προέρχεται από βράσιμο κρέατος με το κόκαλο παρέχει στον οργανισμό πολύτιμο κολλαγόνο που προέρχεται από τα κόκαλα. Το μυστικό είναι ο πολύωρος βρασμός σε χαμηλή φωτιά, μαζί με λαχανικά και μπαχαρικά.
Tρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη
Όταν το σώμα σας παράγει κολλαγόνο, συνδυάζει αμινοξέα τα απαραίτητα δομικά συστατικά των πρωτεινών. Επομένως η πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή είναι σημαντική (π.χ. κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, όσπρια, αυγά).
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Για την αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου, χρειάζεται ο συνδυασμός της πρωτεϊνης με τη βιταμίνης C, . Γι’ αυτό φροντίστε να καταναλώνετε συχνότερα φρούτα και λαχανικά, όπως εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ), κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ντομάτες και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών).
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο
Για την σύνθεση κολλαγόνου ο οργανισμός χρειάζεται και μια γερή «δόση» χαλκού και ψευδάργυρου. Γι’ αυτό το λόγο εντάξτε στη διατροφή σας κρέατα, οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.
Πότε χρειάζεται συμπλήρωμα
Mε τη διαδικασία της γήρανσης, το σώμα απορροφά όλο και λιγότερο θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να μειώνονται τα αποθέματα κολλαγόνου. Εάν, όμως, τρώτε υγιεινά και τροφοδοτείτε το σώμα σας με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει κολλαγόνο, πιθανότατα δεν χρειάζεστε κάποιο συμπλήρωμα, σημειώνει η Δρ Elizabeth Bradley. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Μια πολλά υποσχόμενη συστηματική ανασκόπηση του 2019 διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα κολλαγόνου από το στόμα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών και στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με την κατάλληλη δοσολογία.
Διαβάστε επίσης:
Μακροζωία: Τέσσερις απλοί τρόποι να μείνετε για πάντα νέοι
Η «άγνωστη» βιταμίνη που χαρίζει μακροζωία – 10 τροφές που την περιέχουν
Θέλετε να γεράσετε καλά; Ποιο φρούτο πρέπει να τρώτε κάθε μέρα