Ένα κόλπο για καλύτερο ύπνο είναι να αφήσετε να παίζουν στο παρασκήνιο ήχοι της φύσης όπως οι παφλασμοί της θάλασσας. Ένα δεύτερο κόλπο είναι να βάλετε τη θάλασσα στο πιάτο σας ή, για την ακρίβεια, να ετοιμάσετε σολομό με κρούστα ξηρών καρπών για το βραδινό σας.
Όπως επισημαίνει και ο Δρ Raj Dasgupta, πνευμονολόγος, ιατρός ύπνου, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου, η διατροφή είναι ένα από τα πολλά κομμάτια του παζλ για την καταπολέμηση της αϋπνίας και άλλων διαταραχών του ύπνου. Έτσι, αν δεν σας εμποδίζει κάποια αλλεργία -και σας αρέσει φυσικά το ψάρι- έχετε πολλούς λόγους να δοκιμάστε το δείπνο του ύπνου, μια συνταγή με ισχυρά επιστημονικά ερείσματα.
1. Περισσότερη φυσική μελατονίνη
Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα φιστίκια, σύμφωνα με ανασκόπηση του 2017 στο Nutrients, αποτελούν πλούσιες πηγές μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου που φυσιολογικά απελευθερώνεται κυρίως το βράδυ με το σκοτάδι από την επίφυση του εγκεφάλου. Η κατανάλωση τροφών όπως τα καρύδια και τα φιστίκια είναι ένας φυσικός τρόπος ενίσχυσης της φυσιολογικής διεργασίας του οργανισμού που οδηγεί στον ύπνο, αποφεύγοντας κινδύνους που ενέχουν τα συμπληρώματα μελατονίνης, όπως αλληλεπίδραση με διάφορα φάρμακα (αντιπηκτικά, αντιαιμοπεταλιακά κ.α.).