Υπάρχει διατροφή που να προστατεύει την υγεία, να προφυλάσσει από κινδύνους και ταυτόχρονα να είναι φιλική προς το περιβάλλον; Ναι, απαντά ομάδα ερευνητών, δείχνοντας προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: Τη χορτοφαγική διατροφή.
Όπως δείχνει ένας διαρκώς αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων, η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προφυλάξει τον πλανήτη από τις μεγάλες ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου που εξάγει η βιομηχανία κρέατος, ενώ παράλληλα διαθέτει σημαντικές προστατευτικές ιδιότητες έναντι σοβαρών νόσων, όπως ο καρκίνος του προστάτη.
Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών έδωσε στη δημοσιότητα ευρήματα μιας ανασκόπησης της διαθέσιμης βιβλιογραφίας αναφορικά με τη συσχέτιση της χορτοφαγικής διατροφής και του κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εκτός από τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει στην καρδιαγγειακή υγεία και την ποιότητα ζωής, η χορτοφαγική διατροφή παρέχει προστατευτικές ιδιότητες ενάντια σε αυτό τον τύπο καρκίνου.
Οι φυτικές τροφές εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες αντικαρκινικών συστατικών, όπως φλαβονοειδή, τανίνες και ρεσβερατρόλη. Η κατανάλωση κρέατος, από την άλλη, ιδιαίτερα κόκκινου και επεξεργασμένου, πυροδοτεί δύο διαφορετικές καρκινογόνες ουσίες: τις ετεροκυκλικές αμίνες και τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.
Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα 32 μελετών, αξιολογώντας τις πιθανές συσχετίσεις μεταξύ της χορτοφαγικής διατροφής και του μειωμένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη. Το 1/3 των μελετών ήταν παρατηρητικές, είχαν δηλαδή βασιστεί σε προϋπάρχουσες πληροφορίες από βάσεις δεδομένων και αρχεία υγείας. Οι υπόλοιπες ήταν παρεμβατικές και εξέτασαν πραγματικές περιπτώσεις ασθενών, παρακολουθώντας τους για ένα χρονικό διάστημα και καταγράφοντας εάν οι διατροφικές αλλαγές, η άσκηση, η διαχείριση του στρες και άλλες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούσαν να βοηθήσουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι περισσότερες από τις παρατηρητικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη μεταξύ χορτοφάγων ήταν λιγότερα συγκριτικά με τους κρεατοφάγους. Επιπροσθέτως, το 60% των παρεμβατικών μελετών ανέφερε ότι τα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) αυξήθηκαν με πιο αργό ρυθμό στους χορτοφάγους. Η αύξηση του PSA υποδηλώνει ότι ο καρκίνος του προστάτη επιδεινώνεται ή υποτροπιάζει σε άνδρες που έχουν ήδη λάβει θεραπεία για τη νόσο.
Η ερευνητική ομάδα διευκρίνισε ότι, παρά τις ενδείξεις ότι η χορτοφαγική διατροφή σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, απαιτούνται ακόμη μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές, για να επιβεβαιωθεί η συσχέτιση. «Πρέπει να διευθετήσουμε εάν η διατροφή είναι πραγματικά προστατευτική ή εάν οι χορτοφάγοι και οι vegans είναι απλώς πιο ευαισθητοποιημένοι για την υγεία τους με άλλους τρόπους», επεσήμανε ο Δρ. Stephen Freedland, ουρολόγος και διευθυντής του Κέντρου Ολοκληρωμένης Έρευνας για τον Καρκίνο και τον Τρόπο Ζωής στο Cedars-Sinai Medical Center στο Λος Άντζελες.
Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά, παρά τους περιορισμούς, που σχετίζονταν με το περιορισμένο μέγεθος και τη διάρκεια των μελετών, καθώς και με το πρόβλημα να οριστεί τι σημαίνει εν προκειμένω ο όρος χορτοφαγική διατροφή. Ο Δρ. Freedland κατέληξε στο ότι η καλύτερη στρατηγική του τρόπου ζωής για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου συνολικά είναι η αποφυγή της παχυσαρκίας. «Εκεί έχουμε τα καλύτερα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη:
Δέκα top συμβουλές για την υγεία του προστάτη
Καρκίνος Προστάτη: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου
Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο