Όπως είναι γνωστό, ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες. Αυτές είναι ικανές να τον προκαλέσουν, ενώ μια ισορροπημένη διατροφή, από την άλλη, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη ή ακόμη και να τον αναστρέψει. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει κι ένα νέο είδος διαλειμματικής νηστείας, που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές τον τελευταίο καιρό, μεταξύ ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Πρόκειται για ένα είδος διαλειμματικής νηστείας, κατά την οποία νηστεύετε (δηλαδή απέχετε από το φαγητό ή τρώτε ελάχιστα) σε εναλλασσόμενες ημέρες. Το διατροφικό μοτίβο περιλαμβάνει κατανάλωση μόλις 840 θερμίδων ημερησίως για 5 ημέρες και στη συνέχεια κανονική διατροφή για 10 μέρες. Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, αυτού του είδους η διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να αναστρέψουν την κατάστασή τους σε διάστημα 3 μηνών.
Στην περίοδο της νηστείας, τα φαγητά μαγειρεύονται αποκλειστικά με βραστό νερό και περιλάμβαναν ρύζι, ένα υποκατάστατο γεύματος με μαύρα φασόλια, καλαμπόκι και βρώμη, καθώς και φρούτα και λαχανικά.
Στη σχετική μικρή κινεζική μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism,συμμετείχαν 72 άτομα, ηλικίας 38-72 ετών, που είχαν ζήσει με την πάθηση για 1 έως 11 χρόνια. Οι μισοί δοκίμασαν τη δίαιτα διαλείπουσας νηστείας για τρεις μήνες, ενώ οι άλλοι έτρωγαν κανονικά. Τα 36 άτομα που νήστευαν έχασαν κατά μέσο όρο σχεδόν 6 κιλά, ενώ τα άλλα 36 έχασαν μόνο 0,27 κιλά κατά μέσο όρο.
Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας, 17 από τα 36 άτομα που νήστευαν είχαν αντιστρέψει τον διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με μόνο 1 από τα 36 άτομα που ακολούθησαν τη συνήθη διατροφή τους. Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας, 16 από τους 36 ανθρώπους που ακολουθούσαν διαλείπουσα νηστεία (44%) είχε διατηρήσει ακόμη τον διαβήτη σε ύφεση (με μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα λιγότερο από 6,5% τουλάχιστον ένα χρόνο μετά τη διακοπή της αντιδιαβητικής αγωγής).
Η μελέτη ήταν περιορισμένη αναφορικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων, ενώ απαιτείται επίσης οι ασθενείς να παρακολουθούνται για μεγαλύτερο του ενός έτους διάστημα, ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν το σάκχαρο επανέρχεται ή όχι.
Τα ερευνητικά ευρήματα, ωστόσο, επιβεβαιώνουν παλαιότερα στοιχεία μιας δοκιμής που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, η οποία είχε ανακαλύψει ότι σχεδόν οι μισοί από τους ανθρώπους που ακολουθούσαν μια διατροφή εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων με σούπες και διατροφικά ροφήματα θα μπορούσαν να μειώσουν το σάκχαρό τους σε ένα επίπεδο που δεν θεωρούνταν πλέον παθολογικό. Αυτή η προσέγγιση, η οποία έχει εφαρμοστεί πιλοτικά από το βρετανικό Υπουργείο Υγείας σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο.
Ο δρ. Dongbo Liu, συγγραφέας της μελέτης από το Γεωργικό Πανεπιστήμιο Hunan της Κίνας, είπε: «Η ύφεση του διαβήτη είναι δυνατή εάν οι ασθενείς χάσουν βάρος, αλλάζοντας τη διατροφή τους και τις συνήθειες άσκησης».
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο δρ. Duane Mellor, διαιτολόγος και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Aston, είπε: «Αν και έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων και υδατανθράκων μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους, αυτή η σχετικά μικρή μελέτη είναι η πρώτη που έδειξε τη χρησιμότητα της διαλείπουσας νηστείας».
Ωστόσο, όπως τόνισε, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν η νηστεία ή απλώς η απώλεια βάρους ευθύνεται για την ύφεση του διαβήτη, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει μία ιδανική διατροφική προσέγγιση για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2 ή την καταστολή του».
Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος σχετίζεται με την παχυσαρκία και την ανθυγιεινή διατροφή, ενεργοποιώντας και μια σειρά από άλλους κινδύνους για την υγεία. Η αντιμετώπισή του είναι σημαντική για την γενική υγεία των ανθρώπων και οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες.
Διαβάστε ακόμη:
Σακχαρώδης Διαβήτης: Πώς να αμυνθούμε στη «μάστιγα» της εποχής – Οι τροφές που βοηθούν
Διαβήτης: Άνω – κάτω το σάκχαρο σε όσους κάνουν τη νύχτα μέρα
Προδιαβήτης: Η μεταβολική βόμβα που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη