Μια καθοριστική παράμετρος, όταν συνάπτεται μια ασφάλιση υγείας, είναι εάν ο ενδιαφερόμενος έχει ήδη κάποια προβλήματα ή προϋπάρχουσες ασθένειες. «Μπορώ να ασφαλιστώ, αν έχω κάποια θέμα υγείας;» αναρωτιούνται πολλοί. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτή είναι μια συχνή απορία που απασχολεί του πολίτες που ενδιαφέρονται να ασφαλιστούν, γνωρίζοντας ότι υπάρχει στο ιστορικό τους κάποια βεβαιωμένη πάθηση που είτε είναι σε εξέλιξη είτε είχε διαπιστωθεί στο παρελθόν και είχε αντιμετωπιστεί. Από την άλλη πλευρά, οι ασφαλιστές έχουν την υποχρέωση να διερευνούν σωστά αυτό το θέμα, καθώς επηρεάζει άμεσα την ασφάλιση και τις ενδεχόμενες καλύψεις που θα παρασχεθούν στον υποψήφιο να ασφαλιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό το κρίσιμο ζήτημα είναι η «διαφάνεια» στην επικοινωνία με τον ασφαλιστή. Για λόγους προστασίας του εαυτού του, ο κάθε πολίτης που θέλει να αποκτήσει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας οφείλει να είναι απολύτως ειλικρινής στο ιατρικό του ιστορικό. Είναι λάθος το να αποκρύψει κάτι -ακόμα και μικρό -που αφορά την υγεία του. Το προφίλ υγείας είναι μια σοβαρή παράμετρος στην ασφάλιση υγείας και η απόκρυψη πληροφοριών μπορεί να καταστήσει το συμβόλαιό άκυρο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ασφαλιστική εταιρεία, όταν ανακαλύψει κάτι που δεν γνώριζε κατά την έναρξη του συμβολαίου, να αρνηθεί να πληρώσει κάποια νοσηλεία, εγχείρηση κ.α.
Πώς γίνεται η ασφάλιση όταν υπάρχει πρόβλημα στην υγεία
Τελικά όμως πως θα ασφαλιστεί κάποιος που έχει ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας; Αυτός έχει δικαίωμα στην ιδιωτική ασφάλιση; Φυσικά και έχει. Μπορεί να αποκτήσει ασφαλιστικό πρόγραμμα, αρκεί να ενημερώσει σωστά την ασφαλιστική εταιρεία, η οποία θα του εγκρίνει καλύψει-παροχές που η ίδια θεωρεί ότι είναι οι σωστές για την κάθε περίπτωση. Η σχετική διαδικασία εξελίσσεται συνήθως ως εξής: ο ενδιαφερόμενος να ασφαλιστεί δηλώνει την ασθένεια που είχε περάσει ή αυτή που υπάρχει ακόμα. Η ασφαλιστική εταιρεία το εξετάζει, λαμβάνοντας υπόψη:
- Την σοβαρότητα την ασθένειας
- Την υφιστάμενη κατάσταση της υγείας του προς ασφάλιση ατόμου
- Τις ιατρικές εξετάσεις (γενικές και ειδικές) που θα προσκομίσει
Ύστερα, προχωρεί στην ασφάλιση, η οποία θα έχει τα δικά της εξατομικευμένα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, μπορεί να δώσει στον ενδιαφερόμενο ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα χωρίς όρους. Αλλιώς, μπορεί να θέσει κάποιους χρονικούς περιορισμούς (1,2,3 ή και περισσότερα έτη) που ονομάζονται περίοδοι αναμονής για κάποιες παθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο κάτοχος του προγράμματος εκδηλώσει μέσα στην περίοδο αναμονής κάτι σχετικό με την πάθηση αυτή, η ασφαλιστική δεν θα τον καλύψει. Μια ακόμη εκδοχή είναι και αυτή που η ασφαλιστική χορηγεί την ασφάλιση στον ενδιαφερόμενο αλλά εξαιρεί πλήρως την συγκεκριμένη πάθηση που έχει ή είχε στο παρελθόν. Και τέλος, υπάρχει και η ακραία περίπτωση που η ασφαλιστική αρνείται να ασφαλίσει τον συγκεκριμένο πολίτη.
Συνοψίζοντας, να επισημάνουμε ότι είναι σημαντικό για τον κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας να είναι διαυγής απέναντι στον ασφαλιστή του, ώστε να γνωρίζει ότι αυτό που θα του δώσει η ασφαλιστική εταιρεία ως κάλυψη έχει προκύψει μετά από έλεγχο και τήρηση πρωτοκόλλων. Οπότε και δε μπορεί να αμφισβητηθεί στην διαδρομή αφήνοντάς τον ακάλυπτο.
Διαβάστε επίσης
Το ασφαλιστήριο που προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη – Δείτε ποιο είναι
Ασφαλιστήριο: Πότε καλύπτει ατυχήματα σε σπορ και αθλητικές δραστηριότητες
Πώς θα μειωθούν τα ασφάλιστρα στην ιδιωτική υγεία