Το Πάσχα, εκτός από γιορτή, συνοδεύεται συχνά και από έκτακτα περιστατικά υγείας. Αυτά μπορεί να είναι απλά, αλλά ενδέχεται και να είναι πιο σοβαρά. Οι μετακινήσεις, η υπερκατανάλωση φαγητού μετά από περίοδο νηστείας, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ στα γιορτινά τραπέζια, η έξοδος από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, καθώς και τα έθιμα με βεγγαλικά, αποτελούν παράγοντες αυξημένου κινδύνου.

Στατιστικά, παρατηρείται αύξηση σε απρόοπτα περιστατικά που σχετίζονται με την υγεία και ενδέχεται να απαιτούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή ακόμη και νοσηλεία. Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας υγείας συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών, με τη διαφορά ότι η πλειονότητά τους σημειώνεται στην περιφέρεια, όπου οι δομές υγείας διαφέρουν από εκείνες των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας και το επείγον περιστατικό

Όσοι διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας και βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις όπου λειτουργούν ιδιωτικά νοσοκομεία, μπορούν να αξιοποιήσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους και να λάβουν τις απαραίτητες υπηρεσίες. Ωστόσο, εάν βρίσκονται στην επαρχία, η πλησιέστερη δομή υγείας – συνήθως δημόσια – είναι η πιο άμεση και ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση ενός επείγοντος περιστατικού. Εκεί θα παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια θα εκτιμηθούν οι περαιτέρω ανάγκες.

Για πιο σοβαρά ζητήματα, όπως καρδιακά ή αγγειακά επεισόδια, η δημόσια υγεία διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές ώστε να εξυπηρετεί τις περιοχές ευθύνης της, έστω και με τις γνωστές προκλήσεις.

Αντίθετα, στα αστικά κέντρα, ο κάτοχος ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου υγείας μπορεί να απευθυνθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αποφεύγοντας την αναμονή που συχνά παρατηρείται στα δημόσια ιδρύματα — κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε σοβαρές περιπτώσεις.

Τα περισσότερα ασφαλιστικά συμβόλαια περιλαμβάνουν κάλυψη για επείγοντα περιστατικά, αν και υπάρχουν διαφορές ανάλογα με το πρόγραμμα και την εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει ο ασφαλισμένος είναι να επικοινωνήσει με τον ασφαλιστή του, ο οποίος θα του δώσει σαφείς οδηγίες και θα τον διευκολύνει στις διαδικασίες.

Πρόληψη και υπευθυνότητα

Το καλύτερο, βέβαια, είναι να προλαμβάνονται τα δυσάρεστα. Κατά την περίοδο του Πάσχα, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, υπεύθυνη συμπεριφορά και μέτρο, τόσο στις μετακινήσεις όσο και στην κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ. Η γιορτή μπορεί και πρέπει να συνδυάζεται με την ασφάλεια και τη φροντίδα της υγείας μας.

Διαβάστε επίσης

Επείγον περιστατικό: Τέσσερα πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε για το καλό του ασθενούς

Ατυχήματα και κατάγματα: Τι ισχύει στην αποζημίωση του ασφαλιστηρίου

Επείγοντα περιστατικά: Πώς καλύπτονται από τα ασφαλιστήρια υγείας – Τι ισχύει για την αποζημίωση