Οι διεθνείς προβλέψεις για τις δαπάνες υγείας συγκλίνουν στο ότι θα είναι ανοδικές και, ιδιαίτερα, σε χώρες όπου υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές. Εκτιμάται ότι η γήρανση του πληθυσμού που αυξάνει τις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας, η νέα ιατρική τεχνολογία που υιοθετείται, οι νέες θεραπείες με τα νέα ακριβότερα φάρμακα είναι οι βασικοί επιβαρυντικοί παράγοντες στο κόστος της υγείας και τις δαπάνες που μελλοντικά θα καταβάλλονται. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τόσο το κράτος που επενδύει και εξελίσσει την δημόσια υγεία όσο και τους ιδιώτες (ασφαλιστικές εταιρείες και ιδιωτικά νοσοκομεία).

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας

Ωστόσο, σε επίπεδο πολιτών, η πρόσβαση στην υγεία και τις παροχές της είναι ένα σημαντικό θέμα, το οποίο καλείται ο καθένας να αντιμετωπίσει. Δεν είναι τυχαίο, όπως καταγράφεται σε πανεπιστημιακές έρευνες, ότι χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα λόγω οικονομικής δυσχέρειας δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, όταν η χώρα μας έχει ένα από τα πιο κοινωνικά συστήματα δημόσιας υγείας. Αυτό θα μπορούσαν να το έχουν αποφύγει, εάν είχαν μεριμνήσει να αποκτήσουν ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας.

Όπως επισημαίνεται από εκπροσώπους του ασφαλιστικού τομέα, η αγορά ενός ασφαλιστηρίου προγράμματος υγείας, ιδιαίτερα από τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα του πληθυσμού, αποτελεί λύση και αναγκαία επιλογή για να αντιμετωπιστεί το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της υγείας. Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά και η πρόσβαση σε νέες θεραπείες, σε σπουδαίες ιατρικές τεχνολογίες και πολλά άλλα που διασφαλίζονται μέσα από ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα. Μπορεί και στα ασφαλιστικά προγράμματα, όπως καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, να αυξάνεται το ετήσιο κόστος τους, αλλά αυτό δεν αναιρεί όσα πλεονεκτήματα προσφέρουν στον κάτοχό τους. Αξιολογώντας μάλιστα την εξέλιξη στην υγεία, τις αυξανόμενες ανάγκες και του νεότερου ηλικιακά πληθυσμού για απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτή, συμπεραίνεται ότι η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί καταφύγιο «παντός καιρού» για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε σχετίζεται με την υγεία σε επίπεδο ατόμου ή και οικογένειας.

Ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υγείας παραμένει μια φθηνή επιλογή στο σύνολο άλλων δαπανών της ελληνικής οικογένειας (είδη ευρείας κατανάλωσης, τεχνολογίας, άλλες παροχές υπηρεσιών) και η απόκτησή του αποτελεί θέμα προτεραιοτήτων και λογικής στάθμισης των καταναλωτικών αναγκών. Μπορεί από την κυβέρνηση να δόθηκε προτεραιότητα στην κινητροδότηση με έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της ασφάλισης των κατοικιών και επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά παραμένει ανοικτή και η επόμενη κίνηση -επίσης φορολογικών κινήτρων -που μπορεί να αφορά τα συμβόλαια υγείας.

Διαβάστε επίσης

Ποια κενά της δημόσιας υγείας καλύπτει η ιδιωτική ασφάλιση

Έρχονται πιο οικονομικά και ευέλικτα προγράμματα υγείας – Με σημαντικές παροχές

Ασφαλιστήρια: Πώς η ιατρική τεχνολογία επηρεάζει τα κόστη των προγραμμάτων