Μια σειρά από παροχές που στη δημόσια υγεία «πάσχουν» είναι αυτές που πιθανόν θα αναζητήσουν στην ιδιωτική υγεία, αποκτώντας ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Από αυτά μπορεί να κάποιος να αποκτήσει εικόνα για το δημόσιο σύστημα υγείας και τα κενά που καταγράφουν όσοι το επισκέπτονται. Ταυτόχρονα, τα ευρήματα αυτά αποτελούν βάση προβληματισμού σχετικά με το εάν θέλει η όχι ένας πολίτης να ασφαλιστεί ιδιωτικά, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε κάποιες παροχές εάν χρειαστεί να νοσηλευθεί.
Το έλλειμα δεν καταγράφεται στην επάρκεια του ιατρικού προσωπικού. Οι ερωτώμενοι πολίτες τοποθετήθηκαν θετικά για τους λειτουργούς της υγείας. Συγκεκριμένα, το ιατρικό προσωπικό κέρδισε το 83% των θετικών απαντήσεων και το νοσηλευτικό προσωπικό το 48%. Ωστόσο, στο γενικό ερώτημα για τον τομέα της δημόσιας υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ) και εάν είναι ικανοποιημένοι ή δυσαρεστημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, οι δυσαρεστημένοι ανέρχονται στο 61,1%, σε περισσότερους δηλαδή από τους μισούς.
Αναλύοντας τους παράγοντες της δυσαρέσκειας, διαπιστώνεται πού έγκειται αυτή συγκεκριμένα:
- στην κακή οργάνωση απάντησε το 73,5%,
- στην όχι καλή αναλογία προσωπικού- ασθενών το 68,3%,
- στις όχι καλές κτιριακές εγκαταστάσεις το 53,5% και
- στον όχι καλό εξοπλισμό το 51,1%.
Αυτά τα σημεία είναι που υποστηρίζεται αρμοδίως ότι υπερτερούν στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, με τις υποδομές να καταγράφεται εδώ και χρόνια ότι αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα στην ιδιωτική υγεία.
Εξίσου σημαντική απάντηση, που μπορεί να προσμετρηθεί από τους ενδιαφερόμενους ώστε να καλύψουν ιδιωτικά την υγεία τους, είναι αυτή που αφορά στα απογευματινά χειρουργεία. Τι απάντησαν οι ερωτώμενοι πολίτες στο ερώτημα: «Πώς κρίνετε (από όσα γνωρίζετε/ έχετε ακούσει) τη λειτουργία τους;». Το 43,4% των πολιτών κρίνουν αρνητικά τη λειτουργία τους, έναντι 27,3% που την κρίνουν θετικά. Ομοίως στο ερώτημα «Κατά τα τελευταία δύο – τρία χρόνια, κατά τη γνώμη σας, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει βελτιωθεί ή έχει χειροτερεύσει;», το 54,7% απάντησε ότι έχει χειροτερεύσει.
Να αναφερθεί ότι τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν αυτό που εδώ και πολλά χρόνια ο ιδιωτικός τομέας φροντίζει να υποστηρίζει με επενδύσεις. Η τεχνολογία, δηλαδή, του ιατρικού εξοπλισμού και οι υποδομές φιλοξενίας, η αμεσότητα της αντιμετώπισης, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό είναι τομείς που συστηματικά ενισχύονται και προβάλλονται ως συγκριτικό πλεονέκτημα.
Αυτά είναι που πληρώνει και απολαμβάνει ως παροχές όποιος επιλέγει να αποκτήσει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα Υγείας.
Διαβάστε επίσης
Έρχονται πιο οικονομικά και ευέλικτα προγράμματα υγείας – Με σημαντικές παροχές
Ασφαλιστήρια υγείας: Δεν καλύπτουν όλα τα έξοδα – Ενημερωθείτε
Υπολογίστε έξυπνα την απαλλαγή στο ασφαλιστικό συμβόλαιο υγείας