Συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά οι Έλληνες για την υγεία τους. Μάλιστα, όταν έλθουν αντιμέτωποι με κάτι σοβαρό δίνουν ό,τι έχουν για να το αντιμετωπίσουν, πληρώνοντας από την τσέπη τους, ακόμα και δανειζόμενοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν, καταφεύγοντας τις υπηρεσίες της ιδιωτικής υγείας. Αυτό δείχνει ότι το δημόσιο σύστημα που είναι ανοικτό σε όλους, τελικά δεν εξυπηρετεί όσο θα περίμενε κανείς τις ανάγκες των πολιτών σε θέματα υγείας ή ενδεχομένως δεν αξιοποιείται καλώς μπροστά στην ανάγκη του επείγοντος.
Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα η ιδιωτική κατά κεφαλήν δαπάνη για την υγεία είναι πολύ υψηλή. Από στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται ότι η συνολική ιδιωτική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα εκτιμήθηκε σε περίπου 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αυτό αντιστοιχεί στο 48,5% της συνολικής δαπάνης υγείας που διαμορφώθηκε στα 13,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ιδιωτική δαπάνη παραμένει υψηλή λόγω οικονομικών περικοπών στο δημόσιο σύστημα υγείας και αυξημένων απευθείας πληρωμών (out-of-pocket) για φαρμακευτική αγωγή και ιδιωτικές υπηρεσίες. Και όμως, η ιδιωτική ασφάλιση που θα στοίχιζε λιγότερο στον κάτοχό της, από το να πληρώνει ιδιωτικά, δεν έχει αξιοποιηθεί. Το έλλειμα ασφάλισης συνεχίζει να υπάρχει, καταδεικνύοντας το «ρίσκο» που αναλαμβάνει ο πολίτης να αντιμετωπίσει μόνος του σε όποιο πρόβλημα υγείας προκύψει. Μόνο που την κρίσιμη ώρα, γυρνάει την πλάτη στο δημόσιο σύστημα και αναλαμβάνει το κόστος της ιδιωτικής υγείας. Το παράδοξο αυτό συνεχίζει να πλήττει τον πληθυσμό της χώρας.
Τα δεδομένα αυτά οδηγούν την Ελλάδα να έχει υψηλότερη ιδιωτική δαπάνη υγείας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, όπου διαμορφώνεται περίπου στο 20-30% στα περισσότερα κράτη μέλη, έναντι 48,5% στην χώρα μας.
Ασφαλιστήρια: Μέτρα για να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στα συμβόλαια Υγείας
Ασφάλιση υγείας: Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο πρόγραμμα – Τι καθορίζει το ύψος των ασφαλίστρων
Επείγον περιστατικό: Πώς το καλύπτει η ιδιωτική ασφάλιση υγείας