«Χρόνια πολλά και καλά!». Αυτή είναι η συνηθέστερη ευχή που ανταλλάσσουμε με τους φίλους και την οικογένειά μας. Και ποιος δεν θα ήθελε άραγε να ζήσει μία μεγάλη ζωή, με λιγότερες έγνοιες, με υγεία και ευτυχία; Ποιος δεν θα ήθελε να έχει περισσότερο χρόνο για να κάνει όλα αυτά που ονειρεύτηκε;

Κι όμως, η παράταση του χρόνου της ζωής μας δεν είναι απλώς μία ευχή

Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα της ανθρωπότητας, το αποτέλεσμα της προόδου πολλών επιστημών: Της βιολογίας, της ιατρικής, της χημείας, της φαρμακευτικής, της φυσικής, της ανθρωπολογίας. Γιατί η μακροζωία είναι μία υπόθεση που καθορίζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Κάποιοι από αυτούς αλλάζουν δύσκολα, όπως τα γονίδια ή το φύλο, ενώ άλλοι είναι απολύτως στο χέρι μας και αφορούν σε καθημερινές μας συνήθειες που μπορούν να αλλάξουν, όπως η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα, το αλκοόλ ή ο ύπνος μας. Κανένας από τους παράγοντες αυτούς δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα από μόνος του. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν πολλές ώρες στην άσκηση, κάποιοι που δεν προλαβαίνουν προτιμούν να κάνουν μια πιο υγιεινή ζωή, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι αν απλώς κόψουν ή περιορίσουν τις καταχρήσεις αρκεί για να «κερδίσουν» χρόνια.

Ο οργανισμός μας, όμως, δεν μπορεί να «εξαπατηθεί» τόσο εύκολα

Η κοινή, αντισταθμιστική αντίληψη ότι αν κάνεις κάτι υγιεινό μπορεί να εξουδετερώσει κάτι ανθυγιεινό, δηλαδή για παράδειγμα, η πεποίθηση ότι αν ασκούμαστε θα εξαλείψουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις του καπνίσματος, είναι λανθασμένη. Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι η υγεία μας βελτιώνεται σημαντικά, λαμβάνοντας τα μέτρα μας σε πέντε απλούς τομείς:

  • αποφυγή της παχυσαρκίας,
  • διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα,
  • αποφυγή του καπνίσματος,
  • έλεγχος του διαβήτη και
  • θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης.

Η άσκηση, η υγιεινή διατροφή ή η διακοπή μίας κακής συνήθειας, συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του προσδόκιμου της ζωής – ο συνδυασμός όλων των παραγόντων αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες. Και είναι λογικό γιατί, καθένας από αυτούς τους παράγοντες μακροζωίας, συμβάλλει με διαφορετικό τρόπο στη διατήρηση της καλής φυσικής αλλά και ψυχικής μας υγείας, εξίσου σημαντικής για μια ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή.

Ας δούμε σήμερα, πώς η τακτική άσκηση συμβάλλει σε έναν υγιή οργανισμό και περιορίζει τις προκλήσεις της γήρανσης

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδείξει ότι η σωματική άσκηση, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, βοηθά στην ενίσχυση των οστών και την αύξηση της μυϊκής μάζας με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος καταγμάτων, στη βελτίωση της ισορροπίας μας και στη μείωση του κινδύνου πτώσεων. Ταυτόχρονα, ενισχύει τους πνεύμονες και την καρδιά μας, ενώ διατηρεί σε καλύτερη κατάσταση το μυοσκελετικό μας σύστημα, προλαμβάνοντας ή περιορίζοντας προβλήματα που προέρχονται από την αύξηση της ηλικίας μας.

Η καθημερινή άσκηση, όχι απαραίτητα έντονη αλλά μικρού η μεσαίου βαθμού δυσκολίας, μπορεί να είναι καθοριστική για την ποιότητα της ζωής μας. Για παράδειγμα, σε όσους αρέσει να περπατούν, 7.000 – 8.000 βήματα ημερησίως σε έναν κανονικό ρυθμό, που αντιστοιχούν σε περίπου περπάτημα μιας ώρας ή σε μισή ώρα κολύμπι ή ποδήλατο, είναι αρκετά για να μας κάνουν καλό, χωρίς να χρειάζεται να καταπονήσουμε τον οργανισμό μας περαιτέρω.

Η Έρευνα Μακροζωίας 2024 του ασφαλιστικού οργανισμού ΝΝ*, έδειξε για την Ελλάδα ότι μόνο το 63% των Ελλήνων διατηρεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, το 58% συχνά αισθάνεται εξουθενωμένο μέχρι το τέλος της ημέρας, ενώ το 39% αγωνίζεται να συμβαδίσει με τον σημερινό ρυθμό ζωής. Αυτό δείχνει ότι πολλοί αντιμετωπίζουν σημαντική κόπωση και δυσκολία στη διαχείριση των απαιτήσεων της, παρά τις όποιες προσπάθειες να παραμείνουν υγιείς. Αντιθέτως, ενώ εκείνοι που διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τείνουν να είναι λιγότερο κουρασμένοι ή να έχουν λιγότερο άγχος στο τέλος της ημέρας.

Η έρευνα της ΝΝ υπογραμμίζει ότι διάφορες τακτικές δραστηριότητες μπορούν να συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη και ικανοποιητική ζωή

Η πιο συνηθισμένη δραστηριότητα είναι το περπάτημα ή η άσκηση στη φύση, με το 57% των ερωτηθέντων να τα προτιμά, στοιχείο που δείχνει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας και της σύνδεσης με τη φύση. Άλλες σωματικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο (17%), τα ενεργά αθλήματα (13%) και ο χορός (7%), φαίνεται ότι είναι επίσης σημαντικές, με ένα 12% των συμπολιτών μας έχουν βάλει το τρέξιμο για τα καλά στη ζωή τους, έχοντας διανύσει έτσι περισσότερα από 10 χλμ. την τελευταία χρονιά, ενώ το 3% έτρεξε σε κάποιο μαραθώνιο.

Εσείς δεν χρειάζεται να γίνετε μαραθωνοδρόμοι για να διατηρήσετε μια καλή σωματική κατάσταση και να προστατέψετε την υγεία σας. Δεν χρειάζεται καν να κάνετε περισσότερα, αλλά λιγότερα! Λίγο περισσότερη υγιεινή διατροφή, λιγότερες καταχρήσεις, λιγότερο άγχος, λίγους καλούς φίλους στη ζωή σας και 8.000 περίπου βήματα την ημέρα, αρκούν για να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να φτάσετε τα 100!

Χρόνια σας πολλά!

* Στην ειδικά αφιερωμένη στην Έρευνα Μακροζωίας ενότητα στο site της NN Hellas, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προοπτική της μακροζωίας, χρήσιμες συμβουλές για μια μακρόβια και πιο ποιοτική ζωή, καθώς και να ενημερωθείτε σχετικά με τα ασφαλιστικά προγράμματα υγείας της εταιρίας που μπορούν να συμβάλουν σε αυτό.

Διαβάστε επίσης

Μακροζωία: Η συνταγή για μία μεγάλη, υγιή και ευτυχισμένη ζωή αποτελείται από 4 υλικά

Φιλία σε κάθε Ηλικία: Ένα πολύτιμο πρόγραμμα εθελοντισμού κατά της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία

Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει – Η στήριξη που έχει σημασία στις δύσκολες στιγμές