Η ολοένα και μεγαλύτερη ενημέρωση γύρω από την ιδιωτική ασφάλιση υγείας και η συχνή αναφορά της στην καθημερινότητα έχουν κινήσει το ενδιαφέρον πολλών πολιτών. Παρόλα αυτά, η απόκτηση ασφαλιστικών προγραμμάτων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Πολλοί ενημερώνονται, αλλά λίγοι τελικά αποκτούν κάποιο πρόγραμμα. Η κατάσταση αυτή προβληματίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αντιλαμβάνονται τα εμπόδια που αποτρέπουν την αγορά ενός προγράμματος υγείας.
Ο βασικός και ουσιαστικός λόγος είναι το κόστος αυτών των προγραμμάτων. Οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές κατά τα τελευταία χρόνια (περίπου τέσσερα) έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό του πληθυσμού που διαθέτει σήμερα ένα πρόγραμμα υγείας είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση με εκείνους που θα ήθελαν αλλά δεν μπορούν να το αποκτήσουν.
Αναζήτηση λύσης
Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Παράλληλα, η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών ή η ανακατεύθυνσή του σε πιο καθημερινές ανάγκες επιδεινώνει την κατάσταση. Ο συνδυασμός της οικονομικής πίεσης και των αυξημένων ασφαλίστρων δημιουργεί ένα αδιέξοδο. Ακόμη και όσοι διαθέτουν ήδη ένα πρόγραμμα υγείας –κυρίως άτομα ηλικίας 45-65 ετών– αρχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή του, ενώ ορισμένοι αναγκάζονται να το διακόψουν.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες στρέφουν την προσοχή τους στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 45 ετών, όπου τα ασφάλιστρα είναι πιο προσιτά, κυμαινόμενα μεταξύ 600-800 ευρώ ετησίως. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα νέων συμβολαίων και την μακροπρόθεσμη διατήρησή τους. Αντίθετα, στις ηλικίες άνω των 60 ετών η σύναψη συμβολαίου είναι δυσκολότερη, τόσο λόγω της πιθανής ύπαρξης προβλημάτων υγείας όσο και λόγω του υψηλού κόστους.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα κινείται η αγορά με κίνδυνο εάν δεν βρεθεί κάποια λύση να αρχίσει να μειώνεται ο αριθμός των κατόχων ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας, κάτι που ακόμα δεν έχει καταγραφεί αλλά δεν αποκλείεται να έλθει υπό μορφή καταιγίδας εάν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση συνεχώς ανατιμήσεων. Η ανάγκη ασφάλισης πληθυσμού σε μεγάλες ηλικίες γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, παρά το γεγονός ότι η δημόσια υγεία της Ελλάδας και το κοινωνικό κράτος είναι από τα πιο ανοικτά στην Ευρώπη, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους χωρίς κόστος σε όλο το εύρος των αναγκών των πολιτών.
Επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, η εύρεση λύσεων που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση όλων των ηλικιακών ομάδων στην ιδιωτική ασφάλιση είναι κρίσιμη τόσο για τους πολίτες όσο και για το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα μπορέσει έτσι να αποφύγει μελλοντικούς κορεσμούς, όπως συνέβη κατά την περίοδο της πανδημίας.
Στόχος η επέκταση των ασφαλίσεων υγείας στο σύνολο του πληθυσμού
Οι προσπάθειες για να κλείσει το αναλογιστικό κενό είναι εντονότερες στις ηλικίες κάτω των 45 ετών, όπου και τα ασφάλιστρα είναι φθηνότερα (κατά μέσο όρο από 600 ευρώ ετησίως) και μπορεί να συνδυαστούν με άλλα προγράμματα αποταμίευσης που θα παρέχουν εκπτώσεις. Παράλληλα, λόγω ηλικίας και υγείας, έχουν και τις μικρότερες αυξήσεις. Σ’ αυτό το target group γίνεται και η μεγαλύτερη προσπάθεια πρόσκτησης εργασιών.
Για τους άνω των 65 ετών, οι ασφαλίσεις υγείας είναι απλησίαστες για την πλειονότητα των ασφαλισμένων, αφού το μέσο συμβόλαιο (λόγω ηλικίας και κατάσταση υγείας) ξεπερνά τα 2.000 ευρώ το χρόνο. Υπολογίζεται ότι ένα συμβόλαιο υγείας με τις αναπροσαρμογές, για τις ηλικίες άνω των 75-80 ετών ξεπερνά τα 10.000 ευρώ το χρόνο. Ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι είτε ανήκουν στην upper class είτε προπληρώνουν τις νοσηλείες τους.
Οι δύο κινήσεις που οδηγούν σε φθηνότερα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Όλοι οι τρόποι για πιο οικονομικά ασφάλιστρα
Ομαδικά συμβόλαια υγείας: Γιατί βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων μας