Στα ασφαλιστικά προγράμματα, οι πολίτες, επηρεασμένοι ίσως από άλλες υπηρεσίες ή είδη που μπορούν να βρουν και φθηνότερα, κινούνται με βάση το ύψος του ασφαλίστρου. Αναζητούν, δηλαδή, και στην ασφάλιση το φθηνό και το ακριβό και, τελικά, αποφασίζουν με αυτό το κριτήριο.

Είναι, όμως, σωστό αυτό το σκεπτικό; Ταιριάζει με την δομή των ασφαλιστικών προγραμμάτων ή μήπως οδηγεί σε λανθασμένη επιλογή; Και λέμε λανθασμένη, όχι μειώνοντας την αξία ενός πιο φθηνού προγράμματος, αλλά διότι είναι πιθανό με κάποια ευρώ λιγότερα, ο ασφαλισμένος να χάνει παροχές πολύ καλύτερες και περισσότερο πολύτιμες όταν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν.

Επομένως, μήπως τελικά οι λίγες δεκάδες ευρώ οδηγούν σε απώλεια πολύ σημαντικών παροχών; Αυτό πρέπει να σκεφτεί ο καθένας όταν επιλέγει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα και, φυσικά, η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τα στοιχεία που θα δώσει στον ενδιαφερόμενο ο ασφαλιστής. Η απόφαση αυτή βαραίνει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προγράμματα Υγείας, όπου τα λίγα ευρώ που εξοικονόμησε κάποιος επιλέγοντας φθηνότερο πρόγραμμα οδηγούν σε απώλεια πολύ σημαντικών παροχών.

Ακόμη, όμως, και στο αυτοκίνητο ή την μηχανή, ένα φθηνότερο ασφάλιστρο μπορεί να μην καλύπτει τη νομική προστασία και, όταν αυτή χρειαστεί στον οδηγό, τότε το κόστος του δικηγόρου μπορεί να είναι εκατοντάδες φορές ακριβότερο από την κάλυψη νομικής προστασίας που παρέχεται από την ασφαλιστική εταιρεία.

Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εξοικονόμηση μερικών ευρώ μπορεί να ισοδυναμεί με πολύ μεγαλύτερα έξοδα όταν παραστεί ανάγκη. Η ισορροπημένη και πλήρης βασικών καλύψεων επιλογή είναι αυτή που φαίνεται να είναι, με βάση τα στατιστικά που γνωρίζουν οι ασφαλιστές και οφείλουν να ενημερώνουν τους πελάτες τους, ο καλύτερος δρόμος για να κάνει κάποιος μια σωστή ασφάλιση.

Διαβάστε επίσης:

Οι δύο κινήσεις που οδηγούν σε φθηνότερα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης

Ασφαλιστήριο συμβόλαιο: Όλοι οι τρόποι για πιο οικονομικά ασφάλιστρα

Ομαδικά συμβόλαια υγείας: Γιατί βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων μας