Σε όλους μπορεί να συμβεί το «λάθος»· μια αστοχία, ένας κακός χειρισμός, οτιδήποτε άλλο που φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο με ένα ατυχές συμβάν, το οποίο έγινε χωρίς να το θέλει και προκάλεσε βλάβη σε κάποιον άλλο. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου κάποιος στρέφεται εναντίον κάποιου άλλου ζητώντας αποζημιώσεις για ζημιές που του προκάλεσε;

Υπάρχει η ασφάλιση αστικής ευθύνης, ένα καταφύγιο για όσους βρεθούν στη δύσκολη θέση να «κατηγορούνται» για κάτι που προκάλεσαν και, το χειρότερο, να τους ζητούν και αποζημίωση.

Με την ασφάλιση αστικής ευθύνης οι ιδιώτες οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να αντιμετωπίσουν αξιώσεις τρίτων και να αποκαταστήσουν -οικονομικά- την ζημιά που οι ίδιοι προκάλεσαν χωρίς να το θέλουν, χωρίς να υπάρχει πρόθεση. Καθένας που τη διαθέτει μπορεί να είναι ήσυχος ότι θα αντιμετωπίσει ικανά κάποια ζημιά που προκάλεσε από παράλειψή του ή από πράξη του.

Το προϊόν απευθύνεται σε πλήθος ενδιαφερομένων, όπως γιατροί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, χειριστές μηχανημάτων και τόσα επαγγέλματα από τα οποία μπορεί να βρεθεί κάποιος να ζητήσει ευθύνες για ζημιά που προκάλεσαν.

Εμμέσως η ύπαρξη αυτής της ασφάλισης αποτελεί μια δικλείδα «ηρεμίας» αφού συντελεί στο να ξεπεραστεί ένα αδιέξοδο το οποίο, όταν δημιουργείται, προκαλεί αγωνία, φόβο και ανησυχία. Με την ασφάλιση αστικής ευθύνης, ο κάτοχός της πληρώνει τις δαπάνες που ανακύπτουν για να αντιμετωπιστούν και να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τρίτων εις βάρος του κατόχου συμβολαίου αστικής ευθύνης για ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτούς από αμέλεια.

Λόγω του εύρους του αντικειμένου οι ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν πληθώρα προγραμμάτων κατά περίπτωση. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • ασφάλιση αστικής ευθύνης μικρών/μεγάλων επιχειρήσεων και εργοστασιακών μονάδων,
  • ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης παρόχων υπηρεσιών, όπως π.χ. ιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, πολιτικών μηχανικών, αρχιτεκτόνων, λογιστών, διαμεσολαβούντων, τουριστικών πρακτόρων,
  • ασφάλιση αστικής ευθύνης εργοδότη,
  • ασφάλιση αστικής ευθύνης για ελαττωματικά προϊόντα,
  • ασφάλιση αστικής ευθύνης διευθυντών και στελεχών διοίκησης (D&O),
  • ασφάλιση περιβαλλοντικής ευθύνης,
  • ασφάλιση κλινικών μελετών και δοκιμών φαρμάκων,
  • ασφάλιση ηλεκτρονικών και διαδικτυακών κινδύνων.

Να σημειωθεί ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλές ασφαλίσεις αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτικές, καθώς ο νομοθέτης αναγνωρίζει τη σημασία τους πρωτίστως για τα επαγγέλματα, και τις επιχειρήσεις και σαφώς για τον κάθε πολίτη.

Διαβάστε επίσης:

Τροχαία ατυχήματα: Πώς αποζημιώνονται από την ασφαλιστική – Τα σημεία προσοχής

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα «ψιλά γράμματα» των ασφαλιστικών συμβολαίων

Αυξάνονται τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας: Οι λόγοι που συμφέρουν