Κανείς δεν σκέπτεται ότι μπορεί να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να εργαστεί εξαιτίας κάποιας ανικανότητας. Και όμως μπορεί να τύχει στον καθένα. Η δυσκολία να εργαστεί κάποιος εξαιτίας ενός ατυχήματος ή κάποιας ασθένειας είναι ένα απρόοπτο που φέρνει ανατροπές, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν. Ιδιαίτερα σε κάποια επαγγέλματα που η άσκησή τους χρειάζεται προσοχή γιατί είναι επικίνδυνα ή σε κάποια άλλα που απαιτούν δεξιότητες περισσότερες από άλλα, αυτοί που τα ασκούν καλό θα είναι να μεριμνήσουν να καλύψουν κάθε ενδεχόμενο.

Η ιδιωτική ασφάλιση έρχεται και σε αυτές τις περιπτώσεις να δώσει τη λύση. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που καλύπτουν περιπτώσεις μόνιμης ανικανότητας και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα στους ανθρώπους που τα είχαν και τα ενεργοποίησαν. Βέβαια, δεν είναι όλα τα προγράμματα ίδια και έχουν διαφορές μεταξύ τους, οι οποίες είναι ουσιώδεις και διαφοροποιούν τα οφέλη που δίνουν στον κάτοχό του. Γι’ αυτό και σε αυτή την κατηγορία προγραμμάτων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ερευνήσουν τις διαθέσιμες προτάσεις με προσοχή.

Οι γνωστές σε όλους προϋποθέσεις της ανικανότητας σε ποσοστό άνω του 67% ίσως να μην είναι το κρίσιμο μέγεθος για να ενταχθεί κάποιος στην κατάσταση «αδυναμίας να εργαστεί». Μπορεί και σε πολύ μικρότερο ποσοστό ανικανότητας ο παθών να μην μπορεί να συνεχίσει την εργασία του.

Πρωτοποριακές λύσεις

Κατά την έρευνά μας διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν και κάποιες πρωτοποριακές ασφαλιστικές λύσεις που υπερβαίνουν το συμβατικό χαρακτηριστικό που λέει ότι η επαγγελματική μόνιμη ανικανότητα από ασθένεια ή ατύχημα, προκύπτει, όταν ο επαγγελματίας δεν θα μπορεί να ασκήσει ποτέ στο μέλλον το κύριο επάγγελμα το οποίο έχει δηλώσει ότι ασκεί.

Υπάρχει πρόγραμμα βάσει του οποίου ο ασφαλισμένος αποζημιώνεται με βάση τις δεξιότητες που απαιτεί η επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι με βάση τα ποσοστά ανικανότητας που θέτουν ως προϋπόθεση για εργασία τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό είναι μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος του συμβολαίου το οποίο ενεργοποιείται όταν κάποιος αδυνατεί να συνεχίσει την εργασία του, μετά από κάποιο ατύχημα.

Αυτή η περίπτωση συμβολαίου είναι πιο ελαστική στην αντιμετώπιση της αναπηρίας. Διότι για παράδειγμα κάποιος που χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο εργασίας τα δάχτυλά του και από ασθένεια έχει δυσχέρεια να τα κινήσει, τότε δεν έχει αναπηρία 67%. Συνεπώς όσα συμβόλαια θέτουν αυτό τον όρο δεν τον καλύπτουν. Άρα θα πρέπει να εντοπίσει συμβόλαιο που καλύπτει ουσιαστικά την αδυναμία άσκησης της εργασίας και όχι το ποσοστό αναπηρίας. Πρόκειται για μια κρίσιμη διαφορά που ο καθένας που ενδιαφέρεται οφείλει να εντοπίσει και να επιλέξει ανάλογα.

Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα ασφάλισης «επαγγελματικής μόνιμης ανικανότητας από ασθένεια ή ατύχημα» καλύπτουν σειρά επαγγελμάτων και έχουν ήδη αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση: Η κρίσιμη ερώτηση που πρέπει να κάνετε πριν επιλέξετε το κατάλληλο πρόγραμμα υγείας

Πόσο ακριβό είναι ένα πρόγραμμα υγείας – Οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος

Ασφάλιση Υγείας: Υπάρχει όριο ηλικίας για την απόκτησή της; Ενημερωθείτε