Η μέριμνα κάθε γονέα να ασφαλίσει με ένα πρόγραμμα Υγείας το παιδί του φαίνεται από τον σημαντικό αριθμό παιδικών προγραμμάτων που υπάρχουν στην αγορά. Ωστόσο υπάρχει ένα βασικό θέμα που τα διαφοροποιεί από αυτά των ενήλικων και το οποίο θα πρέπει να προσεχθεί την ώρα επιλογής και αγοράς -σύναψης- της ασφάλισης. Αυτό είναι η απαλλαγή που, στα παιδικά προγράμματα, είναι καλό να μην υπάρχει. Γιατί αυτό;

Η εμπειρία δείχνει ότι τα παιδιά συνήθως όταν πηγαίνουν σε ένα νοσοκομείο για κάποιο λόγο δεν φεύγουν το ίδιο εύκολα με τον ενήλικα. Δηλαδή δεν πραγματοποιούν νοσηλεία μίας ημέρας. Συνήθως παραμένουν περισσότερο στο νοσοκομείο οπότε και χρειάζονται αναλώσιμα, κόστος παραμονής, περισσότερες εξετάσεις καθώς οι διαγνώσεις δεν είναι το ίδιο εύκολες με εκείνες των ενηλίκων, και γενικά υπάρχει μεγαλύτερη αναζήτηση «πιθανών αιτιών» για το σύμπτωμα με το οποίο εισήχθη.

Στο πλαίσιο αυτό όταν υπάρχει απαλλαγή οι χρεώσεις που τελικά θα φθάσουν στον γονέα μπορεί να έχουν ανέλθει σε υψηλά επίπεδα. Διαπιστωμένα επίσης και για τον ΕΟΠΥΥ, οι αποζημιώσεις που δίνει σε αυτές τις περιπτώσεις των παιδιών είναι πολύ χαμηλές, οπότε αυτό συμβάλλει επίσης αρνητικά στο τελικό ποσό που θα καταβληθεί από την τσέπη του ασφαλισμένου.

Λένε λοιπόν οι ειδικοί ότι είναι καλό στα παιδικά προγράμματα Υγείας να αποφεύγονται οι απαλλαγές και η υποχρέωση της ασφαλιστικής για αποζημίωση να ξεκινά από το πρώτο ευρώ.

Αναγνωρίζοντας οι ασφαλιστικές εταιρείες ,το θέμα κινητοποιήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση και στα προγράμματα Υγείας για την οικογένεια υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ οι ενήλικες -γονείς- έχουν απαλλαγή (συνήθως τα 1.500 ευρώ) τα παιδιά έχουν μηδενική απαλλαγή. Έτσι, δίνεται η λύση στο πιθανό θέμα που περιγράψαμε οπότε και οικογενειακό συμβόλαιο υπάρχει και για τα παιδιά υφίσταται η κάλυψη χωρίς απαλλαγή.

Εναλλακτικά, εάν δεν επιλεγεί ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να υπάρξει συνδυασμός ασφαλιστικών προγραμμάτων από την ίδια ή διαφορετικές εταιρείες που επίσης με μικρότερο κόστος καλύπτουν την απαλλαγή που υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται μια καλή έρευνα σε συνεργασία με τον ασφαλιστή προκειμένου να εξευρεθούν οι επιλογές που θα είναι πιο συμφέρουσες και αποτελεσματικές για την όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη γονέων και παιδιών.

Διαβάστε επίσης:

Πρόγραμμα αποταμίευσης για το παιδί: Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Ιδιωτική ασφάλιση για το παιδί: Όλες οι επιλογές – Τι σας συμφέρει

Συμβόλαια υγείας: 4 tips για να αξιοποιήσετε έξυπνα τις παροχές