Οι κατοικίες παραμένουν ανασφάλιστες στην Ελλάδα. Παρά την εμπειρία των τελευταίων ετών, η οποία καταγράφει πλημμύρες, πυρκαγιές, ανεμοθύελλες, σεισμούς και άλλα καταστροφικά φαινόμενα, η προστασία της κατοικίας φαίνεται να μην απασχολεί τους ιδιοκτήτες όσο θα έπρεπε. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ασφαλισμένο εμφανίζεται περίπου το 1 στα 5 σπίτια.
Η κυβέρνηση, δια των αρμοδίων, αναγνωρίζει ότι, σε περίπτωση μεγάλης και εκτεταμένης ζημιάς, το κράτος δε μπορεί να αναλάβει την αποζημίωση όλων των περιπτώσεων, καθώς το κόστος θα είναι τεράστιο για τον προϋπολογισμό και την διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε την επιβολή της έμμεσης υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών. Όσων η αξία κοστολογείται άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, έχουν αφενός την παροχή έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ εφόσον ασφαλιστούν, αλλά δεν θα έχουν την κρατική αρωγή σε περίπτωση ζημιάς.
Συνεπώς, ο ιδιοκτήτης ωθείται εμμέσως να ασφαλιστεί, ώστε να αποζημιωθεί, αφού δεν θα υπάρχει κρατική μέριμνα σε περίπτωση ζημιάς από φυσικό φαινόμενο ή φωτιά. Η εξέλιξη αυτή, που αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης, πρέπει να προβληματίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία άνω των 500 χιλιάδων ευρώ (είναι πολλές περιπτώσεις εξοχικών και κύριων κατοικιών). Εξίσου θα πρέπει να προβληματιστούν και οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών, καθώς από την 1η Ιουνίου του 2025 θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλιστούν.
Να επισημανθεί ότι οι ασφαλισμένες σήμερα κατοικίες είναι αυτές που σχετίζονται με τραπεζικό δανεισμό, για τις οποίες η ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Επίσης, οι επιχειρήσεις που, μέχρι πρότινος, είχαν υποχρέωση να ασφαλιστούν είναι όσες είχαν κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ήδη ασφαλισμένες. Αντίθετα, εκεί όπου υπήρχε το έλλειμμα, το οποίο καλύπτεται με τις νέες αποφάσεις, ήταν οι επιχειρήσεις με μικρότερο κύκλο εργασιών.
Αυτές οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν έγιναν τυχαία. Το κράτος ξεκίνησε να αξιολογεί την κλιματική αλλαγή, διαβλέποντας ότι, σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφικών γεγονότων, οι αποζημιώσεις θα φθάσουν σε τέτοιο ύψος, που θα επιβαρύνουν καταλυτικά το δημόσιο ταμείο και θα προκαλέσουν τεράστια επιβάρυνση. Έτσι, ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια παροχής κινήτρων, όπως η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και η υποχρεωτικότητα ασφάλισης, καθώς και η αποσύνδεση των μη ασφαλισμένων από την κρατική βοήθεια.
Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, είναι κατά πόσο ο κάθε ιδιοκτήτης θα αποφασίσει να ασφαλιστεί, προστατεύοντας την περιουσία του. Αυτό είναι το επιδιωκόμενο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που ανακύπτει κάθε φορά που τα φυσικά φαινόμενα προκαλούν ζημιές σε διάφορες περιοχές. Δεν αποτελεί ατομικό ρίσκο μια ανασφάλιστη κατοικία ή επιχείρηση. Αποτελεί κοινωνικό και οικονομικό δυνητικό τραύμα σε περίπτωση που συμβεί ζημιά. Θέσεις εργασίας, δραστηριότητες, οικογενειακοί προϋπολογισμοί, τινάζονται στον αέρα, με απροσδιόριστες θλιβερές επιπτώσεις.
Ασφάλιση περιουσίας: Γιατί αξίζει να ασφαλίσετε την κατοικία σας και να προστατεύσετε την υγεία σας
Ασφαλιστήριο κατοικίας: Οι απαραίτητες καλύψεις που προστατεύουν την περιουσία μας