Η ασφάλιση αστικής ευθύνης επαγγελματιών και επιχειρήσεων αποτελεί ισχυρό ανάχωμα απέναντι σε κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην ομαλή συνέχιση της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας. Η συγκεκριμένη ασφάλιση σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτική, ενώ ακόμα και σε όσες δεν είναι, η αυτόβουλη επιλογή της είναι μια πράξη που διασφαλίζει την σιγουριά απέναντι σε κάτι απρόοπτο.

Στην Ελλάδα η ανάπτυξη της ασφάλισης αστικών ευθυνών είναι συγκρατημένη. Από έρευνα του φορέα εκπροσώπησης των ασφαλιστικών εταιρειών (ΕΑΕΕ) προκύπτει ότι το 2023 υπήρχαν μόνο 404.118 συμβόλαια, αριθμός μικρός σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να είναι εάν αξιοποιηθεί ως «εργαλείο» άμυνας απέναντι σε τυχόν αξιώσεις. Σημαντικό είναι ότι οι ζημιές, δηλαδή τα περιστατικά ενεργοποίησης ενός συμβολαίου αστικής ευθύνης, ήταν 5.655 περιπτώσεις. Και οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από τις ασφαλιστικές ανέρχονται σε 1.682.000 ευρώ. Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα δεν έχουν λήξει που σημαίνει ότι τελικά οι αποζημιώσεις που θα δοθούν θα ανέλθουν σε υψηλότερο ποσό από αυτό που άμεσα βεβαιώθηκε.

Το μείζον θέμα για την συγκεκριμένη ασφάλιση είναι ότι δεν είναι ευρέως χρησιμοποιούμενη. Ίσως, διότι δεν έχει γίνει κατανοητό ότι οι κίνδυνοι σε αξιώσεις τρίτων από κάποιον επαγγελματία ή από κάποια επιχείρηση είναι πολλοί και μεγάλοι. Μόνο η προστασία «προσωπικών δεδομένων», που στην Ελλάδα δεν έχει εγείρει πολλές αξιώσεις όπως σε άλλες χώρες, εάν φθάσει στα επίπεδα άλλων χωρών, τότε οι αποζημιώσεις που θα ζητηθούν είναι ανυπολόγιστες για τις διάφορες δραστηριότητες.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι κίνδυνοι από ελαττωματικά προϊόντα, από επαγγελματικές δραστηριότητες που κάποιος θα θεωρήσει ότι του προκάλεσαν οικονομικές ή ηθικές βλάβες και άλλα σχετικά, οι οποίοι δυνητικά απειλούν και τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Γι’ αυτό κι η ασφάλιση αστικής ευθύνης αποτελεί πυλώνα της ανάπτυξης της οικονομίας και συμβάλλει στην ομαλή εξέλιξή της διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο προστασίας σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες απέναντι σε πιθανούς απρόβλεπτους κινδύνους που θα προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στην ομαλή συνέχιση της πορείας τους.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλίσεων διασφαλίζει το απρόσκοπτο μέλλον επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην περίπτωση που κάποιος θεωρήσει ότι έπαθε ζημιά από προϊόν ή υπηρεσία, από την επιχείρηση ή τον επαγγελματία. Να σημειωθεί ότι σήμερα στη χώρα η ασφάλιση αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική μόνον στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, κάτι το οποίο δείχνει και την δειλή εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας το οποίο ισχύει σε σειρά επαγγελμάτων σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Διαβάστε επίσης:

Τροχαία ατυχήματα: Πώς αποζημιώνονται από την ασφαλιστική – Τα σημεία προσοχής

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα «ψιλά γράμματα» των ασφαλιστικών συμβολαίων

Αυξάνονται τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας: Οι λόγοι που συμφέρουν