Τα περισσότερα προγράμματα υγείας έχει διαπιστωθεί στατιστικά ότι δεν καλύπτουν από το πρώτο ευρώ τα έξοδα μιας νοσηλείας. Και ο λόγος είναι ότι έχουν με επιλογή του κατόχου τους τη λεγόμενη «απαλλαγή» η οποία συνήθως είναι στα 1.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ασφαλιστική εταιρεία αρχίζει να πληρώνει (να καλύπτει)  από αυτό το ποσό και μετά κάποια περίπτωση του ασφαλισμένου της.

Να επισημανθεί ότι η επιλογή της απαλλαγής έχει ως στόχο να να διαμορφωθεί το συμβόλαιο υγείας σε καλύτερη τιμή ετησίως γι αυτό μάλιστα και υπάρχουν και υψηλότερες απαλλαγές. Τί γίνεται όμως με πρώτα 1.500 ευρώ; Τα πληρώνει ο πολίτης όλα από την τσέπη του; Φυσικά και όχι καθώς υπάρχει ο ΕΟΠΥΥ. Ο δημόσιος ασφαλιστικός φορέας έρχεται σε κάθε περίπτωση να καλύψει με βάση ένα κατάλογο που έχει καταρτίσει τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων εφόσον βέβαια έχουν κοινωνική ασφάλιση.

Συνεπώς από τα 1.500 ευρώ ο κάθε κάτοχος ασφαλιστικού συμβολαίου θα λάβει (όχι ο ίδιος αλλά το νοσηλευτικό ίδρυμα) από τον ΕΟΠΥΥ το ποσό που καθορισμένα δίνεται το οποίο δεν είναι καταφρονητέο και συνήθως καλύπτει σημαντικό μέρος της απαλλαγής των 1.500 ευρώ. Έτσι ο πολίτης πληρώνει λιγότερα τελικά συγκριτικά με το αρχικό ποσό της συμμετοχής/απαλλαγής του.  Η διαδικασία  εξελίσσεται ως εξής: Ο ασθενής πραγματοποιεί την νοσηλεία του και ακολούθως ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το νοσοκομείο με το ποσό που έχει καθορίσει για την συγκεκριμένη ιατρική πράξη και στη συνέχεια το νοσοκομείο ζητά το υπόλοιπο που απομένει (απαλλαγή μείον ΕΟΠΥΥ) από τον ασθενή.

Διαβάστε επίσης:

Θα κάνετε χρήση του ταμείου σας παράλληλα με το ασφαλιστήριο; Τι πρέπει να ξέρετε

Θα κάνετε νοσοκομειακό πρόγραμμα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε