Η ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων από φυσικές καταστροφές κερδίζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των πολιτών, καθώς τα νερά από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Atena ακόμη δεν έχουν στεγνώσει σε διάφορες περιοχές της χώρας και οι λάσπες θυμίζουν την πρόσφατη νεροποντή. Παράλληλα, το κράτος προωθεί μέτρα που ευνοούν την κατοχή ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης οδήγησε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές λύσεις, καθώς η ύπαρξη ασφαλιστηρίου πλέον συνδέεται με εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η μη ασφάλιση μπορεί να σημαίνει την απώλεια της κρατικής αρωγής σε περιπτώσεις ζημιών.

Η προστασία της ιδιοκτησίας μέσω της ασφάλισης έχει αρχίσει να «επιβραβεύεται» από το κράτος, γεγονός που έχει αυξήσει το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών. Σημαντικό κίνητρο ήταν η πρωτοβουλία της κυβέρνησης από το προηγούμενο έτος, η οποία χορήγησε έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές. Φέτος, η κυβέρνηση προχωρά ακόμη πιο δυναμικά, ανακοινώνοντας την αύξηση της έκπτωσης στο 20% για ιδιοκτησίες αξίας έως 500.000 ευρώ, κάτι που αποτελεί σημαντική οικονομική ανακούφιση για τους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, στο πεδίο των επιχειρήσεων, η υποχρέωση ασφάλισης επεκτάθηκε φέτος σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Από το προηγούμενο έτος, η ασφάλιση ήταν υποχρεωτική για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πλέον η υποχρέωση αυτή ισχύει για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ. Η διεύρυνση αυτή αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί η αποζημίωση σε περιπτώσεις ζημιών από φυσικές καταστροφές, ενισχύοντας την προστασία της περιουσίας τόσο των μικρότερων όσο και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Ένα σημαντικό στοιχείο όλων αυτών των ρυθμίσεων είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μην παρέχει κρατική αρωγή σε περιπτώσεις ζημιών, εάν δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων που δεν έχουν ασφαλιστεί μέσω ιδιωτικού ασφαλιστηρίου μένουν εκτεθειμένοι σε περιπτώσεις ζημιών από φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί, πλημμύρες ή πυρκαγιές.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2025, όσοι ιδιοκτήτες κατοικιών αξίας άνω των 500.000 ευρώ δεν έχουν ασφαλίσει τις περιουσίες τους δεν θα δικαιούνται κρατική αποζημίωση σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Ωστόσο, οι ακίνητες περιουσίες αξίας έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένες θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την έκπτωση του 20% στον ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ υποχρεούνται να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, αλλιώς δεν θα δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς.

Η ιδιωτική ασφάλιση αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο στην προστασία της περιουσίας από φυσικές καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ενισχύσει τις προσφορές τους, προβάλλοντας τα ασφαλιστικά προγράμματα είτε μέσω διαδικτύου είτε με προσωπική ενημέρωση στους πελάτες τους. Τα προγράμματα αυτά είναι συνήθως οικονομικά προσιτά και παρέχουν σημαντική υποστήριξη στους πολίτες, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από ένα φυσικό φαινόμενο.

Αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα σε τραγικές περιπτώσεις, όπως στη Θεσσαλία και στη Μάνδρα Αττικής, όπου οι ζημιές από φυσικές καταστροφές υπήρξαν τεράστιες και η κρατική αρωγή δεν ήταν αρκετή για να αποκαταστήσει πλήρως τις απώλειες. Με την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, οι πολίτες αποκτούν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά ότι σε περίπτωση καταστροφής θα μπορέσουν να αποζημιωθούν και να αποκαταστήσουν τις περιουσίες τους χωρίς να βασίζονται αποκλειστικά στην κρατική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση κατοικίας: Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Ασφάλιση κατοικίας: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν υπογράψετε το συμβόλαιο

Σεισμός – Κατοικία: Η σωτήρια ασφάλιση που καλύπτει τις ζημιές