Οι γιατροί, στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αξιώσεις από τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις για την αρτιότητα στην αντιμετώπιση ή τη  διαχείριση ενός περιστατικού από την πλευρά του ιατρού. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι αξιώσεις -χρηματικές- για απώλεια ζωής ή σωματικές βλάβες είναι πολύ μεγάλες σε βαθμό που ο επαγγελματίας δε μπορεί τις αντιμετωπίσει.

Για τον λόγο αυτό η ιδιωτική ασφάλιση έχει καταρτίσει τα ειδικά συμβόλαια «αστικής ευθύνης ιατρών» τα οποία έρχονται να στηρίξουν τον λειτουργό σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.

Ωστόσο, και για τις ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανάληψη σχετικών κινδύνων με τεράστιες οικονομικά αξιώσεις οπότε ο κάθε γιατρός πρέπει να ερευνήσει ποια εταιρεία τον καλύπτει γι’ αυτά που θέλει και φυσικά ποιο είναι το κόστος ενός τέτοιου συμβολαίου. Διότι η διαμόρφωση του κόστους συναρτάται από την πλευρά των εταιρειών με την επικινδυνότητα της ασφάλισης και όπως έχει αποδειχθεί τα ποσά που έχουν ζητηθεί από ιατρούς για σφάλματα ή παραλείψεις είναι ιδιαίτερα υψηλά οδηγώντας έτσι και σε αύξηση των τιμολογίων των συμβολαίων αστικής ευθύνης.

Ένα συμβόλαιο αστικής ευθύνης ιατρού συνήθως καλύπτει τον επιστήμονα-επαγγελματία για απώλεια ζωής ασθενούς ή σωματικές βλάβες που ενδεχομένως να προκύψουν από τυχόν ενέργειες ή παραλείψεις κατά την άσκηση του ιατρικού έργου. Ακόμα μπορεί να υπάρξουν αξιώσεις για ενδεχόμενες λανθασμένες ή ελλιπείς οδηγίες και άλλα σχετικά. Σημαντικό στοιχείο των συμβολαίων αστικής ευθύνης είναι οι παροχές που αφορούν τη νομική υποστήριξη εάν κάποια περίπτωση οδηγηθεί στην δικαιοσύνη οπότε και θα υπάρχουν δικηγορικές αμοιβές και άλλα απαραίτητα έξοδα.

Εάν ο ασθενής είχε ιδιωτικό πρόγραμμα Υγείας τότε και από την πλευρά της ασφαλιστικής εταιρείας ενδέχεται να υπάρχει απαίτηση ή να εμπλακεί και αυτή στην υπόθεση όπου ο ασφαλισμένος στραφεί εναντίον του ιατρού διεκδικώντας αποζημίωση. Βέβαια να σημειωθεί ότι παρά την «επικινδυνότητα» του θέματος, η ασφάλιση αστικής ευθύνης του συγκεκριμένου επαγγέλματος δεν έχει αναπτυχθεί σημαντικά, κάτι όμως που παρατηρείται στο σύνολο των επαγγελμάτων. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει ακόμα περιθώρια ανάπτυξης και είναι σημαντικό και οι επαγγελματίες να αξιοποιήσουν την στήριξη που παρέχει η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλιστικών συμβολαίων προστατεύοντας τον εαυτό τους και το επάγγελμά τους από απευκταία αλλά αναμενόμενα κάποιες φορές συμβάντα.

Διαβάστε επίσης:

Νοσηλεία: Όλοι οι τρόποι αποζημίωσης από το ασφαλιστήριο

Ασφαλιστήριο: Από πότε ξεκινούν οι καλύψεις – Τι πρέπει να ξέρουμε για τις αναμονές

Ασφαλιστήριο: Πότε μπορεί να ακυρωθεί – Τι πρέπει να γνωρίζετε