Ειδικά προγράμματα για τις σπουδές των παιδιών έχει δημιουργήσει η ιδιωτική ασφάλιση, παρέχοντας στους γονείς τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν σταδιακά το απαραίτητο ποσό. Αυτά τα προγράμματα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν για άλλες πιθανές ανάγκες της οικογένειας.

Πρόκειται για αποταμιευτικά προγράμματα, στα οποία οι γονείς καταθέτουν κάθε χρόνο ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, μπορούν να υπερβούν. Το ποσό αυτό επενδύεται από την ασφαλιστική εταιρεία και, με την πάροδο του χρόνου, αποφέρει τόκους, προσφέροντας έτσι ένα επιπλέον κέρδος (bonus αποταμίευσης). Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς προνοούν για τις μελλοντικές ανάγκες των παιδιών τους, διασφαλίζοντας ότι θα υπάρχει διαθέσιμο ένα σημαντικό κεφάλαιο όταν χρειαστεί.

Για παράδειγμα, αν ένα παιδί χρειαστεί 20.000 ευρώ για την έναρξη των σπουδών του, οι γονείς έχουν τις εξής επιλογές: Nα διαθέσουν το ποσό από την τσέπη τους, να πάρουν δάνειο, που θα τους κοστίσει περισσότερο λόγω των τόκων και των εξόδων ή να έχουν ήδη προνοήσει μέσω ενός αποταμιευτικού προγράμματος. Στην τελευταία περίπτωση, οι γονείς μπορεί να έχουν καταβάλει 17.000 ευρώ και να λάβουν 20.000 ευρώ, χάρη στα κέρδη από την επένδυση, πληρώνοντας έτσι λιγότερα σε σχέση με τις άλλες δύο επιλογές.

Συνεπώς, συμφέρει να υπάρχει ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα σπουδών, ειδικά αν ξεκινήσει από τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού, καθώς αυτά τα προγράμματα απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν, συνήθως από 15 έως 20 χρόνια. Η σημασία τους είναι μεγάλη, όπως και η συμβολική τους αξία για το παιδί που μαθαίνει την αξία της αποταμίευσης και της προνοητικότητας, ενώ οι γονείς διασφαλίζουν το μέλλον του, αποφεύγοντας οικονομικά αδιέξοδα.

Διαβάστε επίσης:

Δικαίωμα στη λήθη: Χωρίς εμπόδια η ασφάλιση ζωής για πρώην καρκινοπαθείς – Οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα «ψιλά γράμματα» των ασφαλιστικών συμβολαίων

Πρόγραμμα αποταμίευσης για το παιδί: Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς