Μέσα σε μια δυνητική βόμβα βρίσκονται χιλιάδες πολίτες οι οποίοι δεν έχουν μεριμνήσει να ασφαλίσουν την κατοικία τους. Τα στατιστικά δείχνουν ότι περίπου το 14% είναι ασφαλισμένες και αυτό οφείλεται στην υποχρεωτικότητα επειδή σχετίζονται με δάνειο. Το υπόλοιπο 86% παραμένει στο έλεος της τύχης. Ωστόσο είναι πραγματικότητα πώς η Ελλάδα ως χώρα με σεισμογενές υπέδαφος σε συνδυασμό με την εξελισσόμενη κλιματική κρίση διατρέχει τον μεγάλο ορατό και καταγεγραμμένο κίνδυνο να πληγεί ισχυρά.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απευχόμενης περίπτωσης είναι ολέθριες για την ψυχολογική υγεία και κατ’ επέκταση και την ενδεχόμενη οργανική των ανθρώπων που θα υποστούν ζημιά. Όσο για τις κοινωνικές και ηθικές επιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες. Η αποδιοργάνωση μιας οργανωμένης ζωής σηματοδοτεί και πολλά ακόμα απρόοπτα. Όμως οι πολίτες συνεχίζουν να διατηρούν και την κατοικία τους παντελώς ανοχύρωτη και οι ίδιοι να αψηφούν τον κίνδυνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Θεσσαλία η οποία, ενώ χτυπήθηκε άσχημα από πλημμυρικά φαινόμενα, δεν αποτέλεσε αφορμή για τους κατοίκους να ασφαλιστούν. Και ήλθε η δεύτερη φορά να υποστεί τις ίδιες βλάβες που τελικά έως σήμερα δεν έχουν αναταχθεί σε πολλές περιπτώσεις.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προγράμματα ασφάλισης περιουσίας τα οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα προσιτά. Δηλαδή τα ασφάλιστρα βρίσκονται στο αγοραστικό βεληνεκές ακόμη και των ασθενέστερων οικονομικών ομάδων που σημαίνει ότι η αιτία που δεν ασφαλίζουν οι πολίτες τα σπίτια τους δεν είναι το κόστος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου αλλά περισσότερο η αδιαφορία ή και η άγνοια. Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι κινητροδότησε με έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ τις ασφαλισμένες κατοικίες, δεν πέτυχε να τονώσει το ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ενδεχόμενη επόμενη θεομηνία ή σε έναν σεισμό οι ζημιές που θα προκύψουν, είτε θα περιμένουν την κρατική αρωγή είτε δε θα αναταχθούν σύντομα και πιθανόν πλήρως ποτέ.

Είναι παράτολμο να μένουν απροστάτευτα τα σπίτια και οι ζωές των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτά. Η ενημέρωση από κάποιον ασφαλιστή είναι καίριας σημασίας για να μπορέσουν οι πολίτες να καλυφθούν από ένα τέτοιο συμβάν.

Διαβάστε επίσης:

Ασφάλιση κατοικίας: Οι παράγοντες που καθορίζουν το κόστος του συμβολαίου

Κατοικία: Καλύψεις για το περιεχόμενο του σπιτιού – Πώς καθορίζεται το κόστος της ασφάλισης

Αποφασίσατε να κάνετε ασφάλιση κατοικίας; Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις καλύψεις